Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg hjelpe en venn som har en far som overvåker og truer datteren sin?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hvordan overtale en venns far, som truer og stalker datteren sin på fritiden, som ikke lar datteren få et privatliv og som overvåker på finnphone når datteren er ute og som overvåker vennene. Hvordan da overtale til overnatting?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss.
Forstår at du gjerne vil hjelpe en god venninne. Slik du beskriver det så er problemet mest at hennes far overvåker henne. Jeg skjønner godt at du ønsker å hjelpe henne slik at hun selv kan ha kontroll når hun er ute sammen med venner. Hvor lenge hun skal få være ute, hvem det er ønskelig hun er sammen med, eller hva som er passe innetid varierer fra familie til familie. Dette gjelder også regler for overnatting.
 
Det står ingenting spesifikt i Barneloven om rettigheter knyttet til fritid, så her må man bruke sunn fornuft når man tolker loven. Det som er viktig å vite, er at det i barneloven står skrevet at foreldrene har rett til å ta avgjørelser for barnet frem til barnet er 18 år - men at de skal gi barnet stadig større selvbestemmelsesrett med alderen (§ 33).
Du skriver også at far truer sin datter, men det står ikke hva dette innebærer. Jeg foreslår at du snakker med din vennine og forteller din bekymring for henne. Kan du snakke med din mor eller far om disse bekymringene? Det er viktig at du snakker med en voksen person du stoler på.
Er det slik at hun opplever at foreldrene bruker vold, truer eller på andre måter ikke klarer å ta vare på henne? Da er det mer alvorlig, og da må hun kontakte barnevernet eller alarmtelefonen for barn og unge


Håper at noe av dette kan hjelpe deg.
Med vennlig hilsen Familieterapeuten
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Vil du hjelpe en venn som er utsatt for vold?

Jente trøster venninne (colourbox.com)

Hva kan du gjøre hvis du kjenner noen som utsettes for vold, krenkelser, mishandling eller overgrep?

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie