Hopp til hovedinnholdet

Blir deprimert av å være hjemme med familien min!

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg blir helt deprimert av å være hjemme med familien og jeg aner ikke hvorfor eller hva jeg kan gjøre. Jeg elsker familien min og de har aldri gjort noe galt mot meg så jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Det er såpass ille at når jeg er hos venner gruer jeg meg til å komme hjem og når jeg er hjemme sitter jeg bare på rommet mitt og er deprimert. Hva kan jeg gjøre for å ikke føle det sånn?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det er vondt å høre at du gruer deg til å være hjemme og at du føler deg deprimert når du er sammen med familien din. Samtidig beskriver du en tilstand som vi som jobber med ungdom er ganske kjent med. Mange ungdommer beskriver lignende følelser for familien sin som det du gjør. Det er en ganske normal del av utviklingen å få et endret forhold til foreldre, og endrede følelser, uten at det er en spesiell grunn. Jeg kan fortelle deg litt hvorfor det er slik:

Når man starter på tenåringslivet er det mange ting som endrer seg i følelsene og i hvordan man tenker og handler. Det er naturlig. Hjernen din er "under ombygging" og på vei til å bli mer voksen. Mange strukturer i hjernen endrer seg, og følelser kan bli veldig sterke og overveldende, uten at det egentlig er en spesiell ting som har skjedd. Mange ungdommer går også mer inn i seg selv, trekker seg mer vekk fra foreldre, blir kanskje mer irriterte og sinte på foreldrene sine i perioder. Vi kaller det gjerne for starten på en løsrivelsesprosess. Altså, at du sakte men sikkert begynner å skape deg ditt eget liv og gjør deg klar til å stå på egne ben. En typisk ting er at flere impulser kommer fra venner og andre personer enn fra foreldrene dine. Dermed får du andre meninger enn dem. Dette kan skape ny forståelse, men også avstand, og en følelse av at alt hjemme bare er mas. Kjenner du deg igjen i noe av dette? Alle opplever en slik prosess forskjellig, men på en eller annen måte går de fleste unge på din alder igjennom en endring når det gjelder forholdet til foreldre. 

Noe av det vanskeligste er at den avstanden som både foreldre og barn kan merke, kan gi ungdommen dårlig samvittighet. Man vil jo ikke ha det sånn! Slik du også beskriver i spørsmålet ditt her.

Jeg syns du skal snakke litt med foreldrene dine om hvordan du har det med deg selv og med dem om dagen. For eksempel kan du vise dem svaret mitt her til deg, og dere kan diskutere det. 

Det kan også hjelpe å se på løsningene og ressursene dere har i relasjonen deres. Hva er det beste foreldrene dine kan gjøre hvis du kjenner at følelsene dine blir veldig sterke, og du blir lei deg? Når du kjenner at du blir deprimert og vil være alene - er det kanskje fint at du sier ifra til dem og at dere avtaler at en av dem eller begge får lov til å komme inn til deg etter en stund og sjekke hvordan det står til? Selv om du egentlig ikke vil ha dem der, kan det føles godt at de bryr seg og viser deg oppmerksomhet.  

Og - hva om dere gjør en aktivitet sammen utenfor huset, eller noe hjemme dere har glede av -  kan det hjelpe? Ofte er det lettere å få til gode samtaler etterpå når man først er aktiv sammen. Da har man litt på "kontoen". Kanskje du skal ta utfordringen med å invitere med foreldrene dine på en aktivitet som gir dere en god felles opplevelse? Det kan være en lur måte å endre det som er vanskelig på: Å starte med noe helt annerledes, noe positivt for dere. Det er ofte en god "medisin" for å bedre forholdet! Men selvsagt; føler du at ting er for vanskelig, og det blir for sterke følelser, da kan det være veldig godt å snakke med noen andre utenfor familien som kan gi råd og støtte.

For eksempel kan du snakke med helsesøster på skolen du går på. Hun er vant til å snakke med ungdom som har det vanskelig, og hun har taushetsplikt!

Jeg håper dette var til hjelp. Og jeg håper du og foreldrene dine får til en god prat!


Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie