Hopp til hovedinnholdet

Broren min kom til Norge for 1 1/2 år siden. Han bor hos meg og har ikke vært ute av huset på 3 eller 4 mnd. Han vil ikke ha hjelp eller snakke med noen.

Gutt
 

Spørsmål

Hei Jeg har en bror som har nettopp fyllet 18 år og kom til Norge for ett og halv år og han flyttet fra mottaket før ett år siden og bor hos meg han fikk avslag på asylsøknad og vi klaget på vedtak, men problemet at han ikke har gått ut av huset på 3 eller 4 måneder jeg masser masse på ham og gjort alt mulig og det hjalp ikke og har prøvd å snakke med ham for å gå til legevakt for å snakke med noen som kan hjelpe ham med hans psykisk problemer(etter hans advokat sin anbefaling) og han vil ikke, jeg snakket med folk jeg kjenner som de kjenner gutter på hans aldre og og de kom på besøk og prøvde å være venner med ham men han velger hele tiden å være alene, nå snakker han ikke med meg i det hele tatt uten grunn Er det noen anbefaling, jeg vet ikke hva jeg kan gjøre, han snakker sjelden med min mor på whatsApp og en gang navnet å drepe seg selv og jeg er redd for at han gjøre noe

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvor bekymret du er for broren din og hva du kan gjøre for å hjelpe han.

Det høres ut til å være krevende for deg å se han  har det vondt og det må være fortvilende at han ikke vil ha hjelp! Jeg kan forstå at dette er vanskelig!

Broren din har isolert seg i flere mnd. Han bor hos deg etter at han fikk avslag på sin søknad og er nå i en avvente situasjon hvor han ikke får gjort annet enn å vente.

Dette er helt sikkert veldig tøft for han. Han er sikkert redd og usikker på fremtiden i tillegg til at han har opplevd mye før han kom hit.

Det er ofte slik at den som har det vondt ikke alltid helt forstår selv at han har det vanskelig.

Det å be om hjelp kan være skamfullt og kan gi også mye usikkerhet i forhold til hva skjer videre da?

Jeg syns du skal si til han at du er bekymret for han og at du ser at han strever. Forsøk å spør han hva han trenger og om det er noe du kan gjøre.

Selvmordstanker er ofte et uttrykk for at han bærer på mye smerte og det kan være at han selv opplever sine tanker som skumle og at han da velger og ikke snakke om det.

Vi vet imidlertid at det å fortelle om det hjelper.

Dersom din bekymring for han øker så kan du eller advokaten kontakte lege eller legevakt som kan komme og vurdere hans tilstand.

Han kan også ringe Alarmtelefonen på 116 111 dersom han trenger noen å snakke med.

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese.

Jeg syns du er superflink og omsorgsfull overfor broren din og du gjør virkelig det du kan for å hjelpe han. Han er heldig som har deg!

Men det er ikke ditt ansvar dersom han ikke ønsker å få hjelp. Det er viktig å huske på!

Håper dere får det bedre snart!

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie