Hopp til hovedinnholdet

Har det vanskelig hjemme med mamma - føler hun prioriterer de andre foran meg

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg bor som oftest hos moren min, og kan ikke bo hos faren min siden han har utøvd vold mot oss 3 barn. Jeg føler meg ikke lenger som en del av familien og jeg føler mamma prioriterer alle andre før meg. Jeg har en eldre og en yngre bror. Jeg føler mamma behandler de helt annerledes enn meg, de får gjøre hva de vil, men jeg må leve under mammas vinger. Jeg har kjæreste og mange ganger nekter hun meg å møte han. Jeg føler mamma skal bestemme alt jeg gjør, og jeg kan ikke gjøre noe uten hennes godkjennelse. Jeg vil være fri, jeg vil flytte, for jeg trives ikke i familien. Jeg har nå 1 år igjen på ungdomsskolen før videregående. Jeg ønsker å enten dra til Usa og bo for meg selv eller eventuelt vertsfamilie, eller bo hos onkelen min i Amsterdam. Dette er og har hvert drømmen min i flere år. Hvordan kan jeg få hjelp fra mamma, eller få hun til å la meg flytte? Hvordan kan jeg få hjelp til å flytte om mamma ikke lar meg? Hvordan kan jeg få bedre trivsel hjemme siste året?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg forstår godt at du blir frustrert og at du ønsker å flytte, hvis du ikke føler deg sett eller opplever å få støtte hjemme.

Hvis det er slik at pappa har vært voldelig mot dere barna, er det kanskje ikke så rart at mamma blir overbeskyttende ovenfor deg og vil bestemme over alt du gjør. Det er en måte å vise omsorg på! Man kan tenke på det som et slags ekstra påskrudd instinkt. Hun er kanskje i en slags beredskap fortsatt ovenfor dere barna, selv om det ikke er farlig for dere lenger. Dette er veldig vanlig og vi vet at foreldre fortsetter å være overbeskyttende lenge etter at volden har opphørt. De føler de må gjøre alt de kan og kontrollere alt, for at barna ikke skal bli utsatt for mer fare. 

Likevel er det ikke OK at du fortsetter å kjenne mistrivsel hjemme og at mamma bestemmer over deg på en måte som ikke er god. Du fortjener å føle deg fri, og å være sammen med venner og kjæreste. Du fortjener også å bli behandlet rettferdig og på samme måte som dine søsken, selv om du er jente og de er gutter!

Jeg syns du skal snakke med mamma om hvordan du har det. Fortell henne noe av det samme som du skriver her til oss. Forsøk å si noe om dette ut ifra ditt perspektiv og dine følelser. Fortell hva du syns er vanskelig og aller viktigst: hvorfor! Hvis mamma kan forstå hvordan det oppleves for deg at hun bestemmer så mye, så kanskje hun lettere vil endre på noe. Spør også mamma hva det er som gjør at hun bestemmer så mye. Trolig forsøker hun bare å beskytte deg og gi deg omsorg. Men kanskje kan hun forsøke å stole på at du klarer deg litt mer selv, uten at dette er farlig eller skadelig for deg? Start gjerne med å forsøke å bli enige om en ting som skal bli annerledes. Hvis mamma blir med på å la deg få lov til litt mer, er det viktig at du viser at hun kan stole på deg. Og inviter gjerne kjæresten din hjem til dere så mye du kan! Da kan mamma se hvor viktig han er for deg og hun blir kjent med han. Da blir hun trolig mer trygg på at det er OK at dere er sammen. 

Du sier at du ønsker å dra til USA. Det er mest vanlig å gjøre dette 2.året på videregående. Dersom det er aktuelt for deg kan du lese denne fine artikkelen vi har laget. Den handler om alt du trenger å vite for et utenlandsopphold på videregående. Så lenge mamma støtter deg i en slik avgjørelse og lar deg reise, kan resten ordnes i samarbeid med studieveileder eller læreren din på videregående. 

Jeg håper dette ga svar på spørsmålene dine. Les også artiklene jeg har lagt ved under, de handler om det du tar opp. Jeg ønsker deg lykke til!


Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

- Jeg krangler mye med mamma, hva skal jeg gjøre?

Jente krangler med mora si (colourbox.com)

Jeg får veldig mye kjeft hjemme, når jeg å mamma krangler, og det er veldig ofte. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg gråter hver gang vi krangler og så får jeg masse kjeft. Hva kan jeg gjøre?

Les mer

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie