Hopp til hovedinnholdet

Mamma kjefter hele tiden.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Mamma kjefter hele tiden. Jeg gjør ikke dit, jeg gjør ikke dat, jeg er ikke slik og slik. Hun sier at hun er sliten og trøtt, og at hun har mye å gjøre, men det at jeg å. Jeg har lekser, prøver, framlegg osv. Hun tror jeg har det så lett. Jeg gjør det bra på skolen, jeg plager ikke mamma når jeg sliter med lekser for jeg vet at hun ikke kan det. Jeg går ikke ut på byen og er borte til sent på kveld, jeg fester ikke, jeg røyker/snuser/drikker ikke. Jeg krangler eller skriker ikke. Jeg er stort sett bare snill, det eneste er at jeg noen ganger glemmer å slå på varmen hjemme eller støvsuge, og det er ikke så alvorlig som at jeg skulle skulke skolen eller drite i skolen og få 1. Hun sier jeg må ha alt inn med teskje, men når hun sier at jeg må sette på gryteretten så kommer jeg ikke med engang på at vi må ha ris til, for jeg tenker på at jeg må gjøre det bra på skolen, huske å gjøre den og den innleveringen. Men det er liksom ikke viktig at jeg er sliten av skole, men at jeg glemmer ting

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss når du har det vanskelig!

Dette høres ikke lett ut. Det er ikke uvanlig at foreldre og ungdom ser ulikt på ting og at man ofte opplever hva som er viktig ulikt. Hormoner kan spille inn hos begge. Noen er i puberteten samtidig som at mødrene deres er i overgangsalderen. Det ofte ikke lett å se at den andre oppfatter en på en dårligere måte enn man hadde tenkt. Kan det være at moren din har det vanskelig på andre områder i livet som kommer ut som kjeft?

har du og moren din snakket om hva som er viktig og hvordan dere vil ha det? Når man blir eldre endrer man behov, da er det ofte viktig å endre regler og grenser. Misforståelser rundt hva som er regler og om forventninger skaper ofte konflikter. Om det er vanskelig for deg å snakke med henne, er det noen som kan hjelpe deg? Ved familievernkontoret der dere bor er de eksperter på å hjelpe familier snakke sammen på en bedre måte. Det er ofte også god hjelp i andre familiemedlemmer.

Noen ganger kan det være godt å snakke med noen for ens egen del også. Helsesøster eller sosiallærer kan være gode å snakke med. Helsestasjonen for ungdom kan også være et bra sted også!

Håper dette er til nytte for deg!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg krangler mye med mamma, hva skal jeg gjøre?

Jente krangler med mora si (colourbox.com)

Jeg får veldig mye kjeft hjemme, når jeg å mamma krangler, og det er veldig ofte. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg gråter hver gang vi krangler og så får jeg masse kjeft. Hva kan jeg gjøre?

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie