Hopp til hovedinnholdet

Må jeg vente til jeg er 16 år for å bestemme selv om jeg vil bo hos pappa

Jente 14 år
 

Spørsmål

Mamma og pappa er skilt, de er gode venner og bor nærme hverandre. Jeg har alltid ville bo hos pappa permanent, men får ikke lov. Jeg er 14 år nå og lurer på om jeg må vente helt til jeg 16 for å kunne bestemme selv at jeg vil bo hos pappa?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det er leit å høre at du ikke får lov å bestemme selv at du vil bo hos pappa permanent! Jeg håper du vil forsøke å snakke mer med foreldrene dine om dette, og ta gjerne utgangspunkt i mitt svar her:

Vi bruker barneloven når vi gir ungdommer svar i forhold til samvær når man har skilte foreldre. Barneloven gjelder for alle barn og unge og deres foreldre, frem til barnet fyller 18 år. Denne loven sier at dersom foreldre er skilt, er det de som bestemmer - de som skal avgjøre og avtale samværet seg imellom. Men de har plikt til å ta hensyn til barnets ønsker. Du har altså rett til å bli hørt når det gjelder hvor du skal bo dersom foreldrene dine er skilt. Barn har rett til å si sin mening og å bli hørt i slike saker fra de er 7 år gamle! Og du er 14 år nå. Det betyr at din mening er veldig viktig og skal tas særs mye hensyn til! Man skal alltid tenke på hva som er det beste for barnet. Dersom du ønsker å kun bo hos pappa, er dette noe foreldrene dine bør lytte til og snakke ordentlig med deg om. Jeg mener du skal få være med å bestemme dette allerede nå, selv om du "bare" er 14 år. 

Hvis det er vanskelig for dere å løse dette alene i familien, anbefaler jeg deg å ringe til et familievernkontor. Dette er et gratis tilbud og de som jobber der er svært vant til å hjelpe familier som har spørsmål og trenger veiledning i forhold til samværsordninger. Du kan ta kontakt med familievernkontoret selv først hvis du vil, og med hjelp fra en familieterapeut eller psykolog kan du involvere foreldrene dine etterhvert, og på en måte som ivaretar alle parter.

Jeg håper dette ga det svaret du trengte! Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie