Hopp til hovedinnholdet

Mamma er så streng, jeg orker ikke bo hjemme mer

Jente 13 år
 

Spørsmål

Moren min er for streng. Hun kjefter på oss for ingenting. Vi er fire jenter. Hun yngste på w år og har down syndrom. Mamma har også veldig dårlig råd, så vi bor i en leilighet mitt i byen med to rom, og det ene bruker vi som bod så alle fem bor på ett rom. Men jeg skjønner ikke hvorfor mamma må være så streng. Hun øderlegger barndommen vår. Jeg har prøvd å si det til henne men hun bare kjefter. Når vi er alene er hun ikke så streng, men når søstrene mine er her kjefter hun hele tiden! Jeg er dritt lei. Jeg vurderer å ligge ute på gata i steden for her hjemme. Det er ikke mulig å liksom forklare hvor streng hun er. Jeg klarer ikke forklare det men hun er ikke rettferdig! Jeg vet at man blir litt sånn når man har dårlig råd men det hjelper ikke! Hun kan ikke la økonomien hennes gå ut over oss. Ikke be meg snakke med helsesøster. Plis. Jeg liker henne ikke. Jeg har ingen jeg stoler på heller som jeg kan snakke med heller. Det er derfor jeg skriver her. Så plis gi meg er tips.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Ut ifra det du forteller, skjønner jeg at du har det vanskelig hjemme. Når familier strever og har mye konflikter er det lett å tenke at det er noe "gæærnt" med hver og en av menneskene i den familien. Men jeg tror ikke det er slik. I de aller fleste tilfeller er det situasjonen og rammene rundt en familie som gjør det vanskelig og som skaper krangling og konflikt. Jeg får noen tanker om at det er slik for deg og din familie? Lite plass i leiligheten, en søster med downs syndrom, dårlig økonomi, mamma er aleneforelder. Det er mange ting her som gjør det vanskelig for dere å være sammen på den måten dere egentlig ønsker, vil jeg tro! Og hvis mamma kanskje er sliten og frustrert og har egne bekymringer, lever hun litt i en egen "boble", og glemmer å ta hensyn eller tenke på hvordan hennes væremåte påvirker med dere barna. Kan det være litt sånn for mamma nå tror du? Men selv om det er en forklaring på en situasjon, er det ikke OK at det er sånn.

Så jeg syns absolutt du skal prate med mamma om de sterke følelsene du har inni deg for tiden. Du sier det er vanskelig å forklare hvor streng mamma er. Men jeg vil oppfordre deg til å tenke nøye igjennom hvorfor du er så utilpass hjemme nå og forsøke å sette litt mer ord på det. Det er lettere å snakke med mamma om det da, tror jeg! Kanskje har du noen eksempler på ting som har skjedd der du har følt deg utilpass eller blitt sint/redd rundt mamma? Det kan være fint å forsøke å forklare henne litt mer om dette, ved hjelp av eksempler og konkrete hendelser. Da har hun en mulighet til å forstå ut ifra ditt perspektiv. Du trenger ikke kjefte på henne eller kritisere henne når du forteller dette, du kan si noe om dine opplevelser og følelser rundt situasjonen. Hvis du gjør det vil det være mulig for henne å forstå hvordan det er å være deg, og dermed gjøre noe med det som er vanskelig mellom dere. Dette er et voksenansvar selvsagt, men det er lurt at du snakker med henne om hvordan du har det. 

Og du sier noe fint som jeg blir veldig opptatt av: Når dere to er alene er hun ikke så streng, sier du. Det vitner om håp, og at det ikke alltid er vanskelig, og at du og mamma også kan ha det fint. Dette er kjempebra! Vi vet at når noen strever, hjelper det gjerne å se på løsningene og ressursene man har i relasjonen, fremfor å se på problemene. Derfor har jeg lyst til at du skal tenke over: Hva som kan roe situasjonen ned hvis dere krangler, hva pleier å hjelpe for deg? Hva liker du og mamma å gjøre sammen som kanskje er noe dere har gjort mye sammen før, eller som dere kan gjøre når dere er alene? Eller går det an å få til å gjøre noe helt nytt du har lyst til? For hvis du og mamma gjør en aktivitet sammen utenfor huset, eller noe hjemme dere har glede av -  kan det hjelpe! Ofte er det lettere å få til gode samtaler når man er aktiv sammen fremfor at man bare går oppå hverandre i samme hus. Hva om du tar utfordringen med å invitere med mamma på en aktivitet som gir dere en god felles opplevelse? Det kan være en lur måte å endre det som er vanskelig på: Å starte noe positivt for dere. Jeg forstår at det selvsagt er vanskelig å finne tid eller penger til dette, men det trenger ikke å være så dyrt, så ofte eller så langvarig for at det skal ha en effekt på relasjonen deres. Kanskje en kveldstur etter at de minste har lagt seg? Eller i helgen, at dere har noen timer sammen der dere finner på noe?  

Men hvis det ikke endrer seg eller hvis det blir for vanskelig, syns jeg du skal be om hjelp. Du skriver at du ikke vil gå til helsesøster. Da har jeg et annet tips: Du kan ta kontakt med et familievernkontor. Dette er et gratis tilbud og de som jobber der er svært vant til å hjelpe familier som krangler og strever. Du kan ta kontakt med familievernkontoret selv først hvis du vil, og med hjelp fra en familieterapeut eller psykolog kan du involvere mamma og evt søsknene dine etterhvert, og på en måte som ivaretar alle parter.

Jeg håper dette var til nytte for deg. Jeg legger også ved noen artikler som jeg syns du bør lese. De handler om det du tar opp. Lykke til! Jeg håper det blir bedre for deg snart!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Når mamma blir sint, så skriker hun og kaller meg slemme ting

Jente krangler med mora si (colourbox.com)

Hun kan dra meg i håret, dytte meg, klype og slå. Jeg tør ikke å si henne imot, så det har skjedd en del.

Les mer

Når foreldrene har dårlig råd

Tom lommebok (colourbox.com)

Mistenker du eller vet du at foreldrene dine sliter økonomisk? Da er du ikke alene. Her har vi samlet noen spørsmål og svar om tips til hva du kan gjøre hvis foreldrene dine har dårlig råd.

Av Hanna, ungdomsjournalist for ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie