Hopp til hovedinnholdet

Jeg synes foreldrene mine straffer meg for hardt

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, hver gang jeg krangler, diskuterer noe eller hvis jeg sier feks banneord eller stygge ord, straffer mamma og pappa meg med å ta ifra meg telefon, nettbrett, PC osv. Jeg sier til de at jeg synes ikke det er greit fordi det er mine eiendeler som jeg har betalt for eller fått. Men hver gang jeg nevner det får jeg bare kjeft og blir tatt ifra mobil, nettbrett og PC. De bruker det også som en trussel. De kaller det selv en straff for at jeg ikke hører etter eller er ufin men hvis jeg sier at man ikke skal straffe barn og at de heller skal bli snakket til blir de sinte på meg igjen. Jeg synes ikke dette er greit og vil ha en stopper for dette. Hva burde jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for spørsmål.

Så fint at du tar kontakt med oss når det er ting som er vrient.

Du forteller at foreldrene dine gir deg konsekvenser som å inndra ulike goder når du for eksempel banner. Dette er en måte å oppdra deg på, og foreldrene dine sin jobb, er å oppdra deg til å bli et best mulig menneske som fungerer på alle områder som voksen.

Det er fullt forståelig at du er uenig i måten de gjør ting på og du har din fulle rett til å si fra, men samtidig har de sin fulle rett til å stå på sitt. 

Jeg tenker at det beste du kan gjøre, er å slutte å banne. Da vil foreldrene die bli fornøyde og du slipper å miste godene dine.

Men det er ikke alltid det er så lett å bare "gi seg" og gjøre som foreldrene sier. Jeg legger ved en link som hjelper deg med å finne det nærmeste familievernkontoret. Noen ganger trenger familier litt hjelp til å prate om ting og bli enige. 

www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

Håper du finner ut av ting og at det ordner seg. Du kan snakke med barnevernet om disse tingene om du vil. Dersom du er ubekvem med å kontakte barneverntjenesten selv, vil  helsesøster på skolen, eller andre voksne som du stoler på, kunne hjelpe deg. Alle kommuner har barneverntjenester. 

Jeg legger ved link til en artikkel som kanskje kan være interessant for deg å lese. Håper dette var til hjelp for deg og lykke til.

Hilsen Helsesøster i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie