Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det veldig vanskelig hjemme og vil flytte for meg selv.  

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Moren min sliter med å kontrollere sinnet sitt. Hvis hun og stefaren min tror at det er jeg som har gjort noe, så truer de med å sende meg til pappa, trekke meg i ukelønn, slå meg etc. Da må jeg alltid "innrømme" det, noe som resulterer i at de tror at jeg gjør masse gale ting og lyver om det. Jeg er 99% sikker på at det faktisk er søsteren min som dytter disse sakene over på meg. Mamma kaller meg fryktelige ting, jeg kan nevne egosentrert, drittunge patetisk. Hun kaller meg også manipulativ og sier at jeg gjør ganske så fæle ting som jeg aldri ville gjort, og har kalt meg en forferdelig person, mellom linjene. Hun har også to ganger lagt hånd på meg. Ikke slått, men jeg fikk kraftige blåmerker. hun har sagt unnskyld for en av gangene. Jeg yter dårligere og dårligere på skolen, og har også blitt deprimert/suicidal. Hva burde jeg gjøre?Jeg vil ikke flytte til pappa, men vil ikke bo hjemme heller, men heller ikke i fosterhjem. Jeg vil flytte for meg selv, men er det mulig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg ser av det du skriver at du strever med mye og at hjemmeforholdene er vanskelig. Så vanskelige at du kjenner på selvmordstanker og depresjon.  Det er alvorlig og selvsagt går det ut over skolearbeid og konsentrasjon. Det finnes heldigvis hjelp å få og i nesten alle familier går det an å løse den type problemer som dere har i din familie.

Jeg teker at noe av det du beskriver er innenfor det som er normalt. Du er ten-åring og er midt i en periode hvor mye skjer i kropp og hode. Mange opplever at de krangler mye mer med sine foreldre og søsken enn de har gjort tidligere (eller kommer til å gjøre igjen). Du skal løsrive deg litt og foreldrene dine strammer inn. Dette er normalt. Det som gjør at jeg tenker dere trenger hjelp er at din mor faktisk har lagt hånd på deg og det du skriver om at du nærmest konsekvent får skylden for ting du ikke har gjort. De psykiske vanskene dine er en del av dette.


Jeg vet ikke om du får lov hjemme å flytte ut, f.eks. på hybel. Jeg tenker du er veldig ung til å skulle klare deg selv; komme opp om morgenene, komme deg på skole og ellers styre penger m.m. Det er dine foreldre som bestemmer om du kan det og de har ansvaret for deg inntil du fyller 18. Jeg foreslår at du får en time hos helsesøster på skolen i første runde. Ta opp de vonde tankene du ar og få hjelp med eventuell depresjon og selvmordstanker. Sammen med helsesøster kan dere bestemme dere for om det er en idè å kontakte barneverntjenesten for å få hjelp med hvordan du har det hjemme.
Du kan også, om det ikke kjennes for vanskelig for deg, be begge dine foreldre om å få en samtale (eller et møte) om hvordan du har det og si noe om hvordan du tenker dere kan løse dette.  Det er viktig at de vet at du har tanker om selvmord og at du kjenner deg deprimert.

Jeg håper svaret hjelper deg litt på vei. Ta ellers gjerne kontakt med Alarmtelefonen for Barn og Unge på nummer 116 111. Det er gratis og åpent på kveld og natt. Hele døgnet i helger.  

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie