Hopp til hovedinnholdet

Mitt største ønske er at foreldrene mine bryr seg litt mer om meg, og kan trøste meg, selv om jeg er 14 år.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg føler at vi i familien krangler mer enn de fleste. Noen ganger når jeg "tuller" med søsteren min, er det alltid jeg som får kjeft. Jeg tror at foreldrene mine liker søsteren min bedre enn meg, for det er alltid jeg som får kjeft uansett. For noen år siden, ble faren min så sur på meg, så han slo iPaden rett oppi ansiktet mitt da jeg lå i senga. Jeg ble lei meg, men han brydde seg ikke, så han bare gikk videre. Mitt største ønske er at foreldrene mine bryr seg litt mer om meg, og kan trøste meg, selv om jeg er 14 år. Hvis jeg sier det til de, kommer det til å bli en krangel ut av det også. Egentlig har jeg bare mest lyst til å flykte, eller bytte familie, men vet de blir skuffet. Hva burde jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at dere skriver til oss!

Det er leit at du føler dere krangler så mye i familien at du bare vil vekk. Det er ikke uvanlig at det oppstår krangel og konflikt i familier, spesielt når barn kommer i tenåra. Det at ungdom stadig vil ha mer selvbestemmelse kan dette være vanskelig for foreldre å tilpasse seg. 

Når  det oppstår mange konflikter er det lett å glemme å vise hverandre at man er glad i dem. Som barn setter også foreldre pris på å høre og føle at barna bryr seg om dem. 

Har du snakket med dem om at du trenger om sorg og trøst på en rolig og avslappet måte, eller er du redd for reaksjonen deres? Om du har prøvd er det kanskje viktig at du prøver igjen. Det er oftest lurt å å prøve å unngå å ta dette opp når dere krangler. Ting kommer lett feil ut i en krangel. Har du ikke prøvd kan det være vel verdt et forsøk. 

Om du synes det er vanskelig å snakke med dem alene kan det være en ide å få hjelp til å snakke med dem. Mange ber om hjelp fra andre familiemedlemmer, lærer eller helsesøster. Hele familien kan få hjelp til å snakke bedre sammen ved familievernkontoret der dere bor. De er eksperter på å hjelp familier snakke sammen på en bedre måte.

Kanskje det er godt for deg å snakke med noen for din egen del om hvordan du har det? Har du ikke noen fra før er det mulig å få hjelp. Mange synes det er godt å snakke med helsesøster eller sosiallærer. helsestasjonen for ungdom der du bor kan også være til hjelp. Det er gratis.

Håper dette kan være noe til hjelp!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangler med mamma (eller pappa)

Jente og mor krangler (colourbox.com)

Når din egen mor (eller far) klager over noe av det du har gjort (eller ikke har gjort), man du bli irritert. Kanskje du blir frekk, kanskje blir de ufine, og dere er i gang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie