Hopp til hovedinnholdet

Mamma er ustabil og er voldelig mot pappa. Vi trenger hjelp. 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Mamma er ustabil. Hun har dyttet pappa som sitter i rullestol. De siste årene har hun hat perioder med skriking, og vold mot pappa både psykisk og fysisk. Før har jeg og pappa tilgitt altfor fort, så hun har ikke lært at det er galt med fysisk/psykisk vold. Og for noen dager siden når jeg var ute på tur med hunden vår dyttet hun pappa ut av leiligheten og låste døren. Når jeg kom hjem gikk hun i bilen å kjørte. Så da hadde hun låst både meg og pappa ute, men hun sier at hun bare låste pappa ute. Når det ble natt sov jeg men pappa sa neste dag at mamma hadde dyttet han ut i felles gangen i bare trusen. Hun hadde også dyttet rullestolen slik at han skadet begge knerene. Han hadde også slått og dyttet pappa. Jeg har blitt sliten av alt bråket og nå vil jeg at jeg, pappa og hunden vår kan flytte til et trygt hjem. Vi ringte krisesenteret for menn men de sa at det ikke var alvorlig nok. Og nå tør ikke pappa at vi flytter ut fordi han er redd for at mamma skal si løyner til politiet

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Din beskrivelse av hvordan din mamma er mot din pappa og deg gjør at jeg blir veldig bekymret. Jeg er enig med deg i at det mamma gjør er både psykisk og fysisk vold og selv om det høres ut som hennes sinne går mest ut mot din pappa så blir også du påvirket og berørt av det som skjer og det du er vitne til.

Jeg oppfordrer deg sterkt til å fortelle en voksen på skolen som du stoler på og har tillit hvordan du har det. Snakk med helsesøster eller din kontaktlærer og våg å fortelle hvordan du har det hjemme og hvordan mamma er mot deg og pappa.

Du og pappa kan også kontakte barneverntjenesten og be om hjelp i denne situasjonen. Du er 13 år og du skal bli hørt og tatt på alvor. Jeg forstår at pappa er bekymret for om noen vil tro på han men slik dere har det nå er skadelig for dere begge og dere må begge våge å fortelle til andre om hvordan det er hjemme hos dere.

Dere kan også ringe alarmtelefonen for barn og unge på 116 111, det er gratis å ringe og der vil dere få gode råd. Hvis du og pappa synes det er vanskelig å kontakte barneverntjenesten kan alarmtelefonen kan alarmtelefonen hjelpe med det.  

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fysisk og psykisk vold

#IKKEGREIT Utsatt for vold? (ung.no)

Mange ungdom lever med fysisk og psykisk vold og overgrep hjemme og i nærmiljøet. Noen har vært vant til vold og vonde ting helt fra de var små, og svarer de nei hvis de blir spurt om de har opplevd vold. Derfor må vi være med åpne om at dette ikke er greit!

Hva er greit og hva er IKKE GREIT?

Les mer om Fysisk og psykisk vold her på ung.no.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie