Hopp til hovedinnholdet

Mamma nekter meg å bo hos pappa. 

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 15år. Mine foreldre er skilt. Mamma har ansvaret over meg. Ho nekter å la pappa ha meg. Ho gjør så pappa har 0 rettigheter. Mamma og jeg flyttet nettop til sverige. Jeg vil ikke det. Siden mamma gjør så jeg ikke får godt ferdig skolen i norge siste året på ungdom skole. Mamma har en mann. Han har bodd sammen med oss i noen år og fått barn med mamma. Men han har ikke skrevet seg inn i norge noen gang. Så jeg tror de har svindlet nav. Fordi da får mamma mer barnetrygd og div. Hva gjør jeg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no. 

Du skriver at du og din mor har flyttet til Sverige, og at det er din mor som har det hele ansvaret for deg. I mailen skriver du at du ikke ønsket å flytte til Sverige. 

Normalt sett er det slik at du har noe du skulle sagt i forhold til hvem du kan bo hos, siden du er 15 år. Da kontakter man ofte familievernkontor der man bor for å endre på fordelingen av hvor du bor mest. Har du snakket med din mor om hvorfor hun nekter å la din far ha deg, som du beskriver? 
Noen ganger må foreldre ta vanskelige valg, som er ment å være til det beste for barnet/ungdommen. Kan det være en grunn til at du ikke får være hos din far? 

Når det gjelder det at dere har flyttet, er det lite du kan gjøre med dette, annet enn å prate med din mor om at du ikke trives, og si at du ønsker å gå ferdig ungdomsskolen i Norge. Kanskje har du noen andre voksne du kjenner og er trygg på, som du kan prate med om dette? Kanskje de kan være med å prate med din mor sammen med deg?

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie