Hopp til hovedinnholdet

Jeg krangler mye med mamma og pappa!

Annet 13 år
 

Spørsmål

hei Hvordan skal jeg få familien min til å fårstå meg?? Jeg er adoptert og føler jeg krangler mye oftere med mamma en andre med mødrene sine. Mamma blir så fort høy i tonene og sier da ting hun sikkert ikke er klarover og så sier hun noe som jeg blir helt knust av. Hva skal jeg gjøre for at de forstår meg og for at vi kan ha bedre kjemi i familien?? Jeg er enebarn så når jeg krangler med dem føler jeg at jeg ikke kan snakke med noen som forstår meg. Jeg hadde dyr før. Men de døde og nå føler jeg meg helt alene. Ihvertfall når jeg krangler med mamma og pappa... en gang sa jeg ifra til en venninne. Men så sa hun ifra til faren sin som kontaktet læreren og det gjorde det bare værre. Nå kan jeg ikke snakke med en venninne en gang?!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du har funnet frem til Ung.no! Det er ikke alltid så lett å sitte alene med slike tanker og spørsmål som du har! 

Du har blitt tenåring og opplever at mammaen og pappaen din ikke forstår deg. I tillegg synes du at du krangler oftere med mammaen din enn hva andre venninner gjør. Jeg tenker at det må være vanskelig for dere alle å ha det slik. Ettersom du er enebarn og adoptert, er det antakelig første gang foreldrene din har tenåring i hus. Deres rolle som foreldre har blitt endret. De har aldri oppdratt en tenåring før! Det kan være vanskelig for dem å vite hvordan de skal gjøre det på en god måte. Der må dere samarbeide.

Det er viktig du lytter til dem og at de tar seg tid til å lytte til deg. Når mammaen din blir høy i tonene, kan det være at hun innerst inne er redd og bekymret for deg. Så blir de høye tonene hennes måte å vise dette på. Når du opplever henne slik, blir du skuffet og lei deg. Da kan det være nyttig for mammaen din at du setter ord på følelsene dine.Du må forklare henne hva det gjør med deg. På den måten kan hun forstå at du opplever å bli knust når hun sier ting til deg som hun kanskje ikke er helt klar over.

Kan du fortelle foreldrene dine hvordan du har det på andre måter? Kan du fortelle dem om deg selv og følelsene dine i et brev? Kanskje dere sammen kan lage noen husregler om hvordan dere skal snakke til hverandre på? Sjekk ut linkene under med andre tips! Kanskje noe der kan være nyttig for deg også ;-)    

Mange synes det er godt å ha noen andre enn familie å snakke med og kanskje få trøst av. Du snakket tidligere med en venninne, men det ble til slutt bare verre. Kjæledyr kan også være gode å dele gode og triste tanker med. Desverre har du ikke det lenger. Hvem kan du da snakke med? Mange som har vanskelige tanker snakker med helsesøster eller sosiallærer på skolen. Er dette noe du kan gjøre? Da kan du få råd om hvordan du best kan snakke med foreldrene dine. Kanskje trenger du hjelp fra noen voksne til å snakke sammen med foreldrene dine? En helsesøster kan ha møte med dere alle; slik at alle kan få si det de mener.

Helt til slutt håper jeg du fremdeles kan snakke med venninnen din. Jeg kan forstå at du ble skuffet over henne. Likevel kan det være at hun sa ifra til sin far fordi hun bryr seg om deg og ønsker at du skal ha det godt eller få hjelp. Det skal gode venninner gjøre, synes jeg!

 

Jeg håper noe av dette som jeg har skrevet som kan gjøre dagene dine litt lettere.

 Ha en riktig god helg og lykke til!!

 

Med vennlig hilsen

 

Familieterapeut

UNG.NO

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangler med mamma (eller pappa)

Jente og mor krangler (colourbox.com)

Når din egen mor (eller far) klager over noe av det du har gjort (eller ikke har gjort), man du bli irritert. Kanskje du blir frekk, kanskje blir de ufine, og dere er i gang.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie