Hopp til hovedinnholdet

Jeg er ganske sikker på at moren min har en psykisk lidelse

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er nå ganske sikker på at moren min, som jeg elsker veldig høyt, har en eller annen form for psykisk lidelse. Jeg kan ikke bekrefte dette med annet enn mine egne erfaringer med henne. Jeg vet at hun har hatt en forferdelig hard barndom, med en mor som var alkoholiker og sannsynligvis også med uoppdagede psykiske problemer. Nå drikker moren min ganske mye øl hver dag. Før drakk hun vin, men hun påstår at hun "ikke liker det lenger". Hun har drukket for mye alkohol nesten hver dag siden jeg var ti år gammel, men at hun muligens har psykiske problemer la jeg ikke merke til før i fjor. Jeg har sammenlignet henne med andre foreldre og måten de har oppført seg på med barna sine. Det som virker annerledes med moren min er at hun ikke klarer å føre en normal samtale om noenting hvis hun har en annen mening en oss. Samtalen blir ofte til en helt annen, og hun begynner å snakke om seg selv og hva hun gjør i familien. Skulle gjerne forklart mer. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Takk for at du kontakter ung.no. Din erfaring og opplevelser med din mor er en bekreftelse god nok på at hun har noen psykiske problemer. Det er jo du som virkelig kjenner henne. Mange kan ha problemer med både alkohol og psykisk helse. Dette påvirker hverandre negativt. Mange bruker alkohol som en slags selvmedisinering fordi de har opplevd vonde ting og det er vanskelig å takle sine egne tanker og følelser. Da kan  det der og da virke som en god hjelp med alkohol, men på sikt kan en utvikle en avhengighet i tillegg til at alkoholen påvirker den psykiske helsen negativt.   Når noen har hatt problemer i flere år som din mor er det ikke lett å ordne opp i dette innad i familien, men viktig å sørge for å få hjelp fra andre.

Det er mange barn og ungdom i Norge som har foreldre med psykisk helse og / eller rus. Mange synes dette er pinlig og vanskelig å snakke om.  Noen føler også at de svikter sin mor eller far hvis de snakker med noen om problemene hjemme. Men det er ikke å sladre !

Foreldre vil gjerne gjøre det som er best for barna sine.  Når man blir avhengig av alkohol eller sliter psykisk over tid minster en etter hvert dømmekraften i forhold til hva som er viktig for barna og hvordan en selv påvirker tryggheten og stemningen i familien.  

Det er viktig at du finner en annen voksen å prate med.  Dette for at du skal få prate om hvordan det er å være deg, men også for å få tips til hvordan en kan gå fram for å forsøke å få din mor til å ta imot hjelp.  Det aller viktigste er allikevel at noen får et fokus på deg og hva du trenger. Jeg anbefaler at du får hjelp til å kontakte barnevernet, for eksempel av helsesøster på skolen. Du kan også godt ta kontakt med barnevernet selv.      

Det er også flere steder det er mulig å kontakte for få råd, både på telefon og over nettet. For eksempel Alarmtelefonen for barn og unge tlf.116 111, Barn og unges kontakttelefon, tlf. 800 33 321 eller  Rustelefonen, tlf. 08588.Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med andre om psykisk syke foreldre

Taster på mobilen (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha psykisk syke foreldre.

Les mer

Drikker moren eller faren din for mye?

Engster du deg fordi moren eller faren din drikker for mye? Du er ikke alene!

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie