Hopp til hovedinnholdet

Vil flytte til pappa, men mamma nekter

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg vil flytte til pappa i Trondheim og begynne på skole der, men mamma nekter meg i å flytte.. Har du gode råd eller bra svar? Please ja?!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Takk for at du skriver til oss!

Nå vet jeg jo ikke hvor du bor, men ut ifra det du skriver forstår jeg det slik, at du ønsker å flytte til pappa som bor i en annen del av landet enn mamma. Det betyr at du vil skifte fra å bo hovedsakelig hos mamma, til å bo hovedsakelig hos pappa. Og du vil derfor også samtidig skifte skole. 

Det er synd å høre at mamma nekter deg å endre bo-situasjon. Selv om hun og pappa bestemmer, er det slik at barn har rett til å si sin mening og å bli hørt i saker som handler om hvor de vil bo, fra de er 7 år gamle! Og du er 13 år. Så din mening og dine ønsker er viktige! Dette står i en lov som heter barneloven. Den gjelder for alle barn og unge og deres foreldre, frem til barnet fyller 18 år. Denne loven sier som sagt at dersom foreldre er skilt er det de som skal avgjøre hvor barnet skal bo, men de skal ta hensyn til barnets ønsker. 

Jeg lurer på om mamma og pappa har en god dialog seg i mellom? Det tror jeg er nyttig i slike situasjoner. At ikke de sitter på hvert sitt sted og mener forskjellige ting om hva som er best for deg og ditt liv. Når de er skilt og bor på to forskjellige steder er jo dette selvsagt litt mer komplisert, men jeg oppfordrer dem i alle fall til å snakke ordentlig sammen om det som gjelder deg og din skolefremtid. Og aller mest skal mamma og pappa som sagt lytte til din mening. Dette er mitt viktigste råd, det kan du hilse dem og si:)

Ellers, råder jeg deg til å snakke ordentlig med moren din om det at hun nekter deg å flytte til pappa. Jeg syns du skal forsøke å få svar på hva som er årsaken til det. Er det slik at det er spesifikke årsaker til at mamma absolutt vil ha deg boende med henne, er det viktig at hun snakker med deg om hvorfor hun mener det. Handler det om noe hun forsøker å ivareta for deg i forhold til skole? Jeg lurer kanskje også på om det kan være at mamma er så glad i deg at hun er redd for å ha deg mindre i livet sitt? Og at hun på en måte beskytter seg selv mot dette ved å si at du ikke får flytte til pappa? Dersom dette er årsaken er det viktig at dere får snakket om det og at mamma er ærlig på hvilke følelser hun har, selv om det er vanskelig og sårt. Det er viktig å tørre å prate om de vanskelige tingene. Du må også fortelle henne hva som gjør at du ønsker å flytte, hvilke ønsker DU har og hva dette handler om for deg. Husk at når du tør å si det, har mamma også sjansen til å forstå bedre. Jeg vil tro at det er viktig for deg å ha et godt forhold til begge foreldrene dine uansett hvor du bor. 

Jeg skjønner at en slik ting vil være vanskelig å snakke med mamma om uten å føle at du kritiserer henne, og hvor du står litt "imellom" mamma og pappa. En posisjon som alle skilsmissebarn til tider opplever å stå i og som de blir satt i helt uten skyld! For det er de voksne som tar valget om å skille seg. Bare husk det, hvis du kjenner at samvittigheten gnager - det er ikke din skyld at mamma og pappa valgte å leve fra hverandre, og i tillegg geografisk langt unna hverandre (jeg antar i alle fall at de bor i to forskjellige deler av landet)! Og du kan jo ikke bo to steder på en gang så noen valg må du ta. Det betyr ikke at du ikke er glad i dem begge. Det tror jeg og håper jeg at mamma vil forstå. Jeg ville bare understreke det:)

Blir det vanskelig å starte denne praten kan du vise moren din (og evt faren din) svaret mitt her til deg og dere kan snakke ut ifra det. 

Men hvis det blir for vanskelig å starte praten på egenhånd, anbefaler jeg dere å ta kontakt med et familievernkontor. Det kjenner trolig foreldrene dine til, fra den gangen de skilte seg. Alle som skiller seg og som har barn under 16 år må nemlig hit til mekling om samvær. De som jobber på et familievernkontor kan også hjelpe familier som har det vanskelig til å finne løsninger, lenge etter en skilsmisse. De er spesielt gode på det som handler om samvær og konflikter i forbindelse med skilsmisse. Tilbudet er gratis, jeg kan anbefale det! Familievernkontorer finnes over hele landet. 

Jeg håper dette var til hjelp og at du fikk noen råd og noen nye tanker. Jeg ønsker deg lykke til og alt godt! Les også artiklene jeg har lagt ved.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Flytte for å gå på skole – kan foreldre nekte deg?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Planlegger du å gå på en skole langt unna? Irritert fordi foreldrene dine nekter deg å flytte hjemmefra? For man har jo rett til å velge hvilken skole man vil gå på selv, har man ikke? Eller? Her finner du reglene.

Les mer

Flytting når foreldrene skiller seg

Skilsmisse kan skape en sårbar situasjon for foreldrene, men kanskje ennå mer for barna, særlig dersom én eller begge foreldre skal flytte.

Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie