Hopp til hovedinnholdet

Strenge foreldre

Jente 16 år
 

Spørsmål

Mine foreldre er alt for strenge. De er så redd for at ting skal skje med meg og blir veldig bekymret når jeg er hos gode (jente) venner som jeg har kjent i 4år. Hvis det er noen venner de ikke har snakket så mye med får jeg ikke lov til å overnatte hos de.Dette gjør at eg ikke får en gang muligheten til å bli kjent med andre folk på vgs fordi jeg ikke får lov til å være med de. Noen andre problemer er at jeg må fortelle alle stedene jeg går og kan ikke være ute lengre enn 6-7tiden. hver gang jeg er på overnatting må de vite adressen sånn at de kan kjøre med bil og se at alt går fint. Sist gang ringe moren min meg rundt 3-4 tiden om natten når jeg var på overnatting og sov fordi jeg ikke hadde svart å meldingene hennes tilbake god natt. Det ble til at jeg aldri fikk overnatte hos hun jenten igjen.Har aldri gjort noe dumt før eller vært i et dårlig miljø. Har de lov til dette, og er det normalt fordi jeg føler jeg er den eneste som har gale foreldre. Hjelper heller ikke å snakke med de

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du kontakter oss på UNG.NO

Du beskriver at livet ditt styres av strenge foreldre, og at de er strengere enn dine venners foreldre.
Slik jeg forstår det, er de strengere enn gjennomsnittlige norske foreldre, men det kommer ikke frem om du har foreldre med en annen kulturell bakgrunn?  

I alle tilfeller bør du i en alder av 16 år få være med å bestemme hvor strengt du skal ha det, og hvor grensene skal gå.

Du forteller at det ikke nytter å ta opp dette med foreldrene dine. Det å diskutere grensesetting med foreldre kan ofte ende i krangling og fastlåste situasjoner. Det er ikke  uvanlig at tenåringer og foreldre har svært ulikt syn på hva som er greit og hva som er uakseptabelt.

Mitt råd til deg er å kontakte en tredjepart, som for eksempel sosialrådgiver på skolen eller helsesøster, og forklare situasjonen. Det kan være en mulighet at du og foreldrene dine har et møte hvor rådgiver/helsesøster styrer ordet og hjelper deg å sette ord på hvordan du føler det, uten at situasjonen blir fastlåst.

Lykke til

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie