Hopp til hovedinnholdet

Krangel med foreldrene. Gjorde jeg feil?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg hadde en liten krangel med foreldrene mine, der begge to var mot meg fordi jeg hadde en dårlig holdning mot dem en dag der jeg egentlig var ganske utslitt og lei alt. Jeg sa vel kanskje noen ord jeg ikke burde ha sagt og sa unnskyld for at jeg gjorde det. Men når jeg fikk høre ordene komme tilbake mot meg, spurte jeg uten og være sur eller kjefte tilbake, hvorfor han hadde lov til å si det til meg igjen. Gjorde jeg noe feil? Eller var det rett av meg og stå opp for akkurat det som skjedde der?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt, 15 år!
Nei, du gjorde ikke feil. Først sa du unnskyld etter å ha sagt noe du ikke skulle ha sagt, kanskje på en kjeftete måte. Da skulle det være i orden og dere kunne snakket videre rolig og saklig.
 
Du gjorde riktig ved å stå opp for din rett til å bli snakket ordentlig til. Det er en rettighet som gjelder, barn, ungdom og voksne. Men, så kan det hende, hvis man er sur, sint, lei eller trøtt, at ordene kommer ut på en måte som ødelegger for forholdet mellom de som snakker sammen.
 
I familien går det an å lage noen avtaler om hva som er ok og hva som ikke er ok når dere er uenige. Noen ganger kan det være være lurt å lage en pause og ta opp tema igjen når det er mer rolig stemning. Det går som regel an å reparere forhold igjen etter en krangel. Dessuten er det ikke farlig å være uenige, så lenge man oppfører seg ordentlig. 

Familieterapeut, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangler med mamma (eller pappa)

Jente og mor krangler (colourbox.com)

Når din egen mor (eller far) klager over noe av det du har gjort (eller ikke har gjort), man du bli irritert. Kanskje du blir frekk, kanskje blir de ufine, og dere er i gang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie