Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lyst til å klippe håret kort, men får ikke lov fordi det er dyrt. Hvordan kan jeg få foreldre til å skifte mening?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg har lyst til å klippe meg kort men får ikke låv fordi det e så dyrt, itillegg til at man må klippe seg så ofte. Jeg synes dette er urettferdig fordi jeg har en bror som får klippe seg 1 gang i månen. Jeg føler meg ikke komfortabel med langt hår så jeg vil gjerne klippe d kort. Hvordan skal jeg få foreldrene mine til å skifte mening og la meg få låv? Hilsen jente 13 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Jeg kan godt forstå at du er frustrert over at du ikke får lov til å klippe håret kort fordi det er dyrt. Det er viktig at du prøver å snakke med foreldrene dine om dette igjen, og at de forstår hvorfor du ønsker å klippe deg kort. Fortell dem at du ikke er komfortabel med langt hår. 

Noen tips når du skal snakke med foreldre som ikke forstår:

  1. Vis respekt for hverandre. Når man ikke forstår hverandre, kan man bli trist eller irritert over at kommunikasjon er så vanskelig. Viktig å respektere den andres mening og være interessert i å lytte for å få til en god kommunikasjon.
  1. Skap en god situasjon rundt samtalen. Ofte synes ungdom at det å skulle sette seg ned å snakke med foreldrene sine er unaturlig. Det kan ofte være lettere å få til en god samtale mens man gjør noe sammen, f.eks. kjøre bil, lage mat, gå en tur, spille et spill, rydde på loftet. Bruk slike anledninger til å snakke med foreldrene dine om ting som opptar deg.
  2. Fatt deg i korthet. Vi har ofte mange tanker i hodet og mye på hjertet samtidig. derfor å si fra om en ting om gangen hver gang du sier noe. Skriv det gjerne ned!
  3. Snakk i jeg-språk, si fra om det som skjer for deg. Når ting er vanskelig er det lett å starte setningene sine med “Du..." og ville fortelle den andre hva den gjør som er dumt. Det er mer konstruktivt å kunne si noe om hvordan den andres handlinger påvirker deg, f.eks. “Jeg blir lei meg når dere avfeier at jeg kan klippe håret kort. Da tenker jeg at dere ikke synes jeg er viktig."
  4. Varier måten du sier fra på. Dersom du merker at du ikke når frem når du forsøker å si noe, så tenk på andre måter du kan formidle ditt budskap på. Du kan skrive et brev, sende en SMS, tegne en tegning, be en annen voksen/en søsken fortelle videre til dine foreldre.

Jeg håper dette løser seg etter at dere får pratet ordentlig sammen om det. Gi dem gjerne tid til å tenke gjennom det du sier før de kommer med et svar. 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie