Hopp til hovedinnholdet

Innesluttet jente holder på å eksplodere i familien.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg trenger hjelp til å bli mer ærlig og til å få et bedre forhold til familien. Jeg sliter skikkelig, mer enn de fleste andre med å snakke om hvordan jeg har det. Jeg føler at jeg detter mer og mer fra mamma og pappa, det blir nesten sånn at jeg snakker med de som om jeg var en bekjent. Jeg forteller sjelden om problemer, og tør i vært fall ikke å snakke om mensen. Jeg blir bare mer og mer innesluttet og holder på å eksplodere nå! Jeg sliter med å klemme mamma og pappa, liksom! Jeg kan snakke med vennene mine om alt, og det er kjempedeilig å bare si alt jeg tenker! Hjemme må jeg liksom være "flink pike" hele tiden. Jeg svarer alltid ja hvis mamma eller pappa spør meg om å gjøre noe, jeg smiler alltid selv om jeg er sur. Jeg holder alt inni meg. Jeg har sluttet å gjøre det jeg vil selv, jeg gjør bare det andre vil at jeg skal gjøre. Jeg vet ikke hva jeg vil lenger! Jeg elsker jo familien min, men tør ikke si det heller, det er det verste! Jeg vil snakke med noen, få noen svar!!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 13 år!
Det høres ut som du er innesluttet hjemme og utadvendt blant venner. kanskje åpen ute og lukket hjemme? Det kan naturligvis oppleves som et problem. Hvis det skal bli bedre må dere nok snakke sammen, det er ikke nok at du alene forandrer deg.
Så er du i en alder der det er vanlig at foreldre betyr mindre og venner betyr mer. Kan hende det gjør vondt på en måte som du ikke var forberedt på. Når du skal bli ung voksen så må du prøve ut nye roller i familien. Du har rett til å ha egne meninger og være uenig med foreldrene dine. Samtidig vil du gjerne være flink og grei og vite at mor og far liker deg. Da kan det fort bli litt rot i følelsene.
Du skriver at du viser en følelse til de du er sammen med, selv om du har en annen følelse inni deg. Da kan eksplosjonsfaren være stor og kanskje skremmende. 
Du kan eksperimentere litt med å finne en ny måte å være deg på. Når du sier ja til noe du blir bedt om kan du f.eks si at "og etterpå vil jeg gjøre noe jeg har lyst til, jeg tar en tur over til ..." Går det an?
Hvis du har spørsmål om mensen er helsesøster den beste å snakke med. Hun kan også høre på din fortelling om situasjonen hjemme. Du er ikke den eneste som har kommet med denne type problem til helsesøster. 
Du er reflektert og tydelig i det du skriver. Du kommer til å finne ut av dette og du er modig nok til å ikke være "flink pike" hele tiden.
Se artikkelen om familieråd, kanskje det er noe for dere?
 
Hilsen og gode ønsker fra
Familieterapeut, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie