Hopp til hovedinnholdet

Har en venn med veldig strenge foreldre

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 14 år. Dette spørmålet gjelder da ikke meg, men en venn. Han er 14 år, men får ikke lov til å dra til Byen uten kompani av en som er over 18 år. Og, nei, jeg mener ikke dra til Byen på kvelden, jeg mener å dra til byen i fullt dagslys. Han får heller ikke lov til å ta seg en jobb, som å hjelpe en nabo med å klippe plenen eller liknende, og selv om han gjør mye arbeid hjemme, som å støvsuge / vaske hele huset, klippe plenen hjemme, gå med søpla og tømme / fylle oppvaskmaskinen. Han får da ikke penger for dette, og når han spurte hvorfor, så svarte moren; "Du får mat." Og nei, denne vennen av meg, er ingen såkalt "Pøbelgutt", han er en fullstendig normal gutt som sjeldent gjør ting han ikke skal. Så mitt spørsmål er da: Har moren lov til å sette slike grenser? Har moren lov til å nekte ham leve et normalt liv i alder 14?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg kan forstå at du opplever din venns foreldre som strenge. Hvis han ikke får lov til å ta seg en jobb, men heller ikke får penger hjemmefra, setter foreldrene han i et vanskelig dilemma. Det er fint at du engasjerer deg og vil hjelpe han!

Akkurat hva en 14-åring bør få lov til å ikke, er vanskelig for meg å si noe objektivt om. Alle familier har sine regler. Og ungdommer modnes i ulikt tempo. De har ulik personlighet og de bærer på ulike historier. Jeg kjenner mange foreldre som ikke vil la barna sine reise alene inn til byen når de er i starten av tenårene. Om det er strengt eller ikke, det er ikke lett å si. 

Så, som et svar på ditt spørsmål, kan jeg si at moren til din venn har lov til å sette de grensene hun gjør. Men selv om man selvsagt må finne seg i å bli bestemt over på mange måter når man er 14 år, er det likevel slik at foreldre skal gi barna sine mer og mer frihet og mer og mer selvbestemmelsesrett jo eldre de blir. Dette er omtalt i en lov som heter Barneloven.  Der står det blant annet skrevet at foreldrene har rett til å ta avgjørelser for barnet frem til barnet er 18 år - men at de skal gi barnet stadig større selvbestemmelsesrett med alderen (§ 33). Når du og din venn nå er 14 år gamle begynner dere å bli ganske store, og foreldrene deres skal lytte mye til hva dere ønsker! Jeg syns du skal utfordre foreldrene til din venn til å lese denne loven sammen med dere. Versjonen vi har laget her på ung.no (den som er i linken over) er fin og enkel å lese. 

Strenge regler og oppdragelse handler mye om tillit. Du skriver at din venn ikke er noe "pøbelgutt", og jeg tenker derfor at hans foreldre har all grunn til å stole på han. Men jeg tipper at deres intensjon er at de vil passe på han og ta vare på han fordi de er glad i han. Og at de kontrollerer han såpass mye av den grunn. Dette er forståelig, samtidig som det er deres oppgave å gi sitt barn tillit og frihet under ansvar.  Det er viktig som ungdom å få lov til å føle seg selvstendig og fri, selv om man ikke er myndig. Foreldre trenger ikke vite alt om barna sine eller følge med på alt de gjør! Dere har rett på privatliv og dere har rett til å utfolde dere fritt, så lenge dere ikke setter dere i fare. Dette er også lovfestet, i barnekonvensjonens artikkel 16

Vis gjerne svaret mitt til din venn. Kanskje han kan vise det til foreldrene sine? Kanskje det kan gi nye innganger til en samtale? Hvis din venn opplever at han trenger mer hjelp, kan han ringe et familievernkontor. Her kan familier som krangler og har store uenigheter få tilbud om samtaler og hjelp til konfliktløsning. Tilbudet er gratis og de som jobber der er psykologer og familieterapeuter. 

Jeg håper dette ga svar på spørmålet ditt. Jeg syns det er topp at du engasjerer deg selv om dette i utgangspunktet ikke gjelder akkurat deg. Du virker som en god og støttende venn. Stå på! Og les også artiklene under, de gir flere tips.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

- Jeg har en venn som har veldig strenge foreldre

Mor og datter krangler (colourbox.com)

Jeg har ei venninne på 15 år med veldig strenge foreldre. Hun vill ikke snakke om det med så mange så jeg er glad for at hun snakker med meg om dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie