Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli adoptert bort?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg bor i en familie på 4.Søssteren min har ADD så det er VELDIG vanskelig og leve med henne! Men ADD er arvelig, så jeg tror at faren min også har det. Jeg kan ikke leve slik lenger! Før så hadde jeg selvmordstanker, og jeg tror at det var på grunn av Søssteren min og faren min. De klikker hele tiden og alt dette går ut over meg og mamma. Man skal helst holde seg unna folk med ADD når de får anfall, og det gjør jeg. Søssteren min vet jo at hun har ADD. Men pappa vil ikke innse at han har et problem! Jeg har sagt mange ganger at han må skjekke det, men han blir bare sur og irritert når jeg sier det. Han har ikke slått meg sånn at jeg har fått blåmerke, men han står over meg med knyttneven og gjør meg livredd! Jeg vil ikke ha venner på besøk når han er her, fordi jeg er redd for at han skal få anfall! Vær eneste dag blir jeg kalt hore av Søssteren min og drittunge av faren min. Jeg kan ikke leve slik lenger! Hva skal jeg gjøre? Kan jeg bli adoptert bort?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du er flink å fortelle hvordan du har det! Det høres ut som du har en del utfordringer i familien din. Jeg synes det er godt at du skriver at du ikke har selvmordstanker lenger; at dette var noe som tilhører fortiden.
Det er ikke enkelt å ha en søster som er vanskelig å leve med og en far som blir så sint. Noen ganger er du også redd for faren din. I tillegg må du høre på at de kaller deg stygge ting. I lengden er det slitsomt å ha det slik! Da lurer mange på om det hadde vært bedre å bo et annet sted. Det er i utgangspunktet en lang vei å gå for å bli adoptert bort. Noen ungdommer som ikke bor hjemme hos foreldrene sine bor i det som kalles fosterhjem.

Det er ikke uvanlig at man blir nysgjerrig på om et annet hjem hadde vært en bedre løsning. Barnevernstjenesten i kommunen din skal sikre at barn og unge får nødvendig hjelp og omsorg. De kan hjelpe deg å vurdere om et annet hjem er en god løsning for deg og familien din. De vet også om andre ting som kan hjelpe, og som kanskje vil være lurt å prøve før du eventuelt skulle flytte i et fosterhjem.

Først av alt ville jeg rådet deg til å snakke med foreldrene dine. Forstår mamma og pappa hvordan du har det? Vet pappa at du av og til blir redd for han og at du ikke vil ta med venner hjem for du er redd han skal få anfall? Enkelte ganger har foreldre så mange tanker i hodet eller så sliten at de ikke forstår hvordan adferden deres påvirker barna.

Synes du det er vanskelig å snakke med dem eller få dem til å forstå; kan du kanskje snakke med helsesøster på skolen, eller på helsestasjonen? Sammen kan dere finne ut hva som kan være nyttig i akkurat din situasjon. 

Det kan også være en ide å ta kontakt med et familievernkontor. Der er de vant til å snakke med foreldre og ungdommer. De som arbeider der kan gi tips og råd om hvordan dere kan bo i samme hus og ha det fredligere. Jeg legger ved en link som hjelper deg med å finne det nærmeste familievernkontoret.


www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

 

Jeg ønsker deg masse lykke til fremover!!

 

Med vennlig hilsen

 

Familieterapeut

UNG.NO

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie