Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd for pappa. Hva skal jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei ung.no Jeg har følt meg dårlig i det siste, jeg er alltid lei meg på grunn av min far. Helt siden jeg var 9 år har pappa kjeftet på meg hver dag. Han liker NEG ikke, han liker lillesøstera mi. Han sier at det var en feil at han fikk meg som datter. Han sier at jeg ikke kommer til å bli utdannet, fordi jeg har i snitt 4 i karakter. Og han truer meg meg ved å si "jeg kaster deg ut av verandaen. Jeg blir veldig redd. Han er sur på meg fordi jeg er modig og svarer han tilbake når han behandler meg urespektfullt. Han kaller meg mange fæle navn. Og engang når jeg var 10 år slo han meg på ansiktet. Jeg blir drit redd, jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Mamma er redd av han, derfor tørr hun ikke å snakke med han . Men hun stopper han hvis han prøver å slå meg. Hva burde jeg gjøre, jeg vil bare dø. Han senker selvtilliten min ned. Han sier at jeg er stygg. Og det eneste jeg vil er å gråte og dø.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du skriver inn til oss med tankene dine! Jeg forstår at det er mye hjemme hos deg som oppleves vanskelig. Det er ikke greit å ha det slik som du beskriver. Pappaen din har ikke lov til å slå eller true deg på en måte som gjør at du blir redd. Dette står i loven, og det er noe han ganske sikkert vet om.

Det høres ut som om mammaen din forstår hvordan du har det. Likevel er det slik at hun også er redd for han og derfor ikke tør å snakke med han om hvordan dere har det.

Å leve med frykt for sinne og vold fra en pappa er ikke bra for deg. Dette er faktisk noe av det mest skadelige et barn kan utsettes for. Immunforsvaret blir svekket og risikoen for en rekke både fysiske og psykiske lidelser øker. Jeg synes derfor at det er på tide å be om hjelp fra andre voksne. Jeg vil oppfordre deg til å ta kontakt med helsesøster eller helsestasjon for ungdom. Sammen kan dere finne ut hva som kan være nyttig i akkurat din situasjon.

Du kan også kontakte barnevernet i den kommunen/bydelen du bor i eller ringe gratis til den landsdekkende Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. Da kommer du til en av de 15 store barnevernvaktene som finnes i Norge. Alarmtelefonen er åpen når barneverntjenesten har stengt, og er døgnåpen i helger og helligdager.

Både barnevernvakten og alarmtelefonen vil ut i fra din situasjon gi råd og veiledning til deg. Slik du har det nå skal ikke barn og ungdom ha det!

Jeg legger ved linker til et par artikler som kan være relevante for deg. Jeg vil ønske deg riktig lykke til videre!!

 

Med vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva skjer hvis du kontakter barnevernet?

Gutt ringer (colourbox.com)

Ikke vær redd for å ta kontakt med den lokale barneverntjenesten. De er der for å hjelpe deg! Fagpersonene der kan gi deg mange gode råd om hva du kan gjøre videre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie