Hopp til hovedinnholdet

Pappa kjefter på meg uten grunn. Jeg får heller nesten ikke vært med vennene mine.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente som sliter litt hjemme. Jeg trives ikke hjemme fordi pappa kjefter på meg for ingen grunn. En gang glemte jeg en skole bok på skolen og han sa vis jeg glemmer en bok til så kan jeg bare glemme den familien jeg har nå, og jeg vil ikke miste den familien jeg har nå. Og så for jeg ikke lov til noen ting, jeg for så vit lov til å finne på noe med vennene min og det er ikke lenge til jeg mister vennene mine. Og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, så jeg spør her. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når det er ting som er vrient :-)

Dette skjønner jeg er vondt. Faren din kjefter på deg, og truer deg med at du kan miste familien din, bare for å glemme en bok!

Nå kjenner jo ikke jeg faren din, men det aner meg at han kanskje ikke alltid tenker igjennom det han sier. For om du hadde spurt han om han faktisk vil kaste deg ut, om du skulle glemme en bok igjen - tviler jeg på at han hadde stått for den trusselen.

Du skrive at du ikke vil miste den familien du har nå, og da tenker jeg at det er meste er bra. Så er det dessverre det at faren din kjefter på deg, og knapt lar deg få være med venner. Det kan være hensiktsmessig å få til en god samtale med han; si til han at du trenger å snakke med han om hvordan dere har det hjemme. Avtal et tidspunkt, som ikke er når dere er sliten, for eksempel etter jobb og skole. Si også at du trenger at samtalen gjennomføres på en rolig og fin måte, uten at det blir mye følelser. For da klarer dere neppe å snakke godt sammen. 

Dersom din mor bor sammen med dere, kan du vurdere å betro deg til henne, og gjerne be henne bli med på samtalen. Får du og dine foreldre ikke til å snakke sammen og slik bedre situasjonen, kan du invitere dem med til et familievernkontor. 

På familievernkontoret vil du få hjelp til å forklare faren din hvordan du opplever han og hjemmesituasjonen. Faren din vil også få hjelp til å sette seg inn i behovene en 15-åring har for å være sammen med venner, samt til forstå hva hans kjefting gjør med deg. Det er disse to temaene jeg tror er viktig (din opplevelse av hjememsituasjonen, og behovet for å være med venner) ut i fra det du beskriver, å få snakket om - enten hjemme eller på et familievernkontor.


Håper at dette var til hjelp. Lykke til :-)Jeg legger ved en link som hjelper deg med å finne det nærmeste familievernkontoret.
www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

Med vennlig hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Foreldre som er sinte og voldelige

Jente holder seg for øra (colourbox.com)

Sinne og vold er alltid den som er sint og agressiv sitt ansvar. Det er aldri barnas ansvar at foreldre blir så sinte at de mister kontroll over seg selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie