Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene mine nekte meg å farge håret eller ta hull i ørene? 

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei, jeg lurer på hva sier retten til dette: har jeg rett til å bestemme over min egen kropp når jeg er 15 år? hvis jeg for eksempel vil stripe håret, er det jeg som har rett til og bestemme det? eller er det mamma og pappa som bestemmer det? det er jo min kropp. viss jeg vil ha flere hull i ørene og de sier nei, er det ikke mine ører og mitt utseende? får jeg ikke velge dette selv? hva sier loven?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Alle barn har rett til å være med på å ta avgjørelser som handler om dem.

På bakgrunn av du er 15 år gammel du etter barnelovens regler gis rett til å uttale deg, og det skal legges vekt på hva du mener. 

Det er likevel foreldrene dine som bestemmer fram til du er 18 år.  Det er foreldrene dine som har ansvar for deg frem til du er 18 år. Det betyr at de skal passe på at du har det bra og har alt du trenger. De skal også passe på at du ikke utsettes for noe farlig eller at noe alvorlig skjer med deg.

Dette betyr at foreldrene din kan nekte deg å ta hull i øret og stripe håret, selv om du ønsker det.

Jeg har forståelse for at dette kan virke urettferdig. Men kanskje du kan snakke med foreldrene dine og fortelle hvorfor og hvor viktig det er for deg, slik at dere kanskje kan komme til enighet. Du kan også spørre om hvorfor de er i mot at du skal få lov til dette. Ettersom du er 15 år og bør du i større grad få lov til å utforske din egen identitet som du vil.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie