Hopp til hovedinnholdet

Dårlig selvtillit og samvittighet

Jente 14 år
 

Spørsmål

for noen uker siden fikk jeg en jakke av mamma. Hun synes den var veldig fin, og jeg sa at den var fin fordi jeg var lei av å gå rundt å se etter jakker. Den jakka kosta 2000kr ca. Men nå angrer jeg. Jeg synes jakka er fin men eg liker ikke fargen, fordi den er sånn lyseblå aktig. Jeg føler meg ukomfortabel når jeg går med den fordi alle de andre på mitt trinn på skolen går med liksom en mørk farge på jakka. Jeg skiller meg veldig ut og det liker jeg ikke. Selvtilliten er heller ikke helt på topp men det har ikke noe med dette å gjøre. Jeg har sagt til mamma at jeg ikke liker den fargen så godt, og jeg føler meg ukomfortabel i den. Jeg har vist henne en jakke som jeg heller har lyst på. Jeg får SÅ dårlig samvittighet. Av og til begynner jeg å gråte også. Hun synes jo at den jakka var kjempe fin. Hun sier at vi kan spare den så kan lillesøstra mi få den litt senere. Og hun sier at jeg kan kanskje få den jakka jeg har lyst på til jul. Men jeg får fortsatt kjempe dårlig samvittighet.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no

Du skriver at du har fått en ny jakke av moren din. Du synes at jakka var fin, men du liker ikke fargen. Jakka du har fått er lys, men de fleste andre på skolen din har en mørk jakke. Du er ikke så glad i å skille deg ut. Du skriver at du har fortalt moren din at du ikke liker fargen så godt, og at du ikke føler deg komfortabel i den. Du har vist henne en jakke du heller vil ha, som moren din sa at du kanskje kan få til jul, men du har likevel dårlig samvittighet. Du lurer på hva du skal gjøre. 

Jeg synes det er fint at du har vært ærlig med moren din. Det føles ikke noe bra å gå med noe man ikke føler seg komfortabel ut, og slik er det for alle. Dersom du har vært ærlig med moren din om dette hele tiden vil jeg tro at hun forstår. Jeg synes likevel at du skal være stolt av den nye jakka du har fått og å være glad for å vise den fram på skolen. Jeg forstår også at det ikke er gøy å gå i klær man ikke føler seg bra i.

Du skriver at du ikke liker å skille deg ut, og at selvtilliten din ikke er så høy. Det er mye du kan gjøre selv for å få bedre selvtillit. For det første må du være villig til å gjøre noe med det. Det kreves en innsats og arbeid, men det går. Tenk gjerne på hva som er bra med akkurat deg. Husk at du har mange rundt deg som er glade i akkurat deg fordi du er som du er.

Jeg synes ikke du skal gå rundt å ha dårlig samvittighet hele tiden. Jeg synes at du burde sagt i fra i butikken om at du ikke likte fargen på jakka, men det er ikke noe du får endret på nå. Du skriver at moren din har fortalt deg at lillesøsteren din kan arve jakka senere. 

Enten kan du bruke jakka du har fått, bruke den gamle du har eller så kan du ønske deg en ny til jul eller spare penger til å kjøpe en ny jakke selv. 

Jeg legger ved noen artikler om dårlig selvtillit som jeg synes du bør lese. 

Hilsen Ungdomsredaksjonen i ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie