Hopp til hovedinnholdet

Når de krangler bruker pappa veldig sårende ord og uttrykk mot mamma. Hva burde jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 14 år som lever med moren, faren og storesøsteren min. Mamma betaler stort sett alle levekostnadene i familien og nylig pusset vi opp huset en del, som mamma betalte for. Dette var faren min veldig i mot. Mamma og pappa krangler ofte om oppussingen (og andre ting), og pappa anklager mamma for å kontrollere alt i huset, og at han ikke får si sin mening. Dette er ikke sant ettersom mamma alltid lytter etter våre meninger på ting, og det er jo tross alt hun som betaler for alt i familien. Når de krangler bruker pappa veldig sårende ord og uttrykk mot mamma og hun er ofte lei seg og gråter etterpå. Hun nekter å skille seg fra pappa, fordi hun mener at det vil gå for hardt utover meg og søsteren min. Mamma er en generøs og god person og jeg hater å se henne på denne måten. Hva burde jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er aldri greit når foreldre krangler. Det er mange grunner til at mennesker velger hverandre, stifter familie sammen og velger å holde sammen. De aller fleste parforhold har perioder der det er vanskeligere enn andre. Det kan det være mange årsaker til. Det høres ut som du har havnet midt i klemme mellom dine foreldre når det gjelder noe som er vanskelig for dem.

Det er ikke barnas skyld at foreldre har konflikter og de bør derfor ikke blandes opp i konfliktene. Det er heller ikke barn og unges ansvar at foreldre holder sammen. Foreldre bør holde sammen fordi de vil det, ikke fordi de må. Det høres ut som at konflikten mellom dem allerede går ut over deg.

Om de ønsker å holde sammen kan de få hjelp til dette. Ved familievernkontoret der dere bor har de mildhet for å gå til samtaler eller parterapi for å hjelpe dem ordne opp i forholdet sitt. Det er gratis og familievernkontoret er eksperter på å hjelpe par og familier snakke bedre sammen og løse konflikter. Du og søsteren din kan også være med om dere blir enige om det. Dette kan du foreslå for dine foreldre.

Det kan være godt for deg å snakke med noen om hvordan du har det for din egen del også. Mange får god hjelp av å snakke med sosiallærer eller helsesøster. De er også vant til å snakke med barn og unge om vansker hjemme.

Legger ved noen artikler som kanskje kan hjelpe deg.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie