Hopp til hovedinnholdet

Hvordan greie å prate med mamma om at jeg vil flytte til pappa

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har skilte foreldre å bor annenhver helg hos pappa, for mamma og pappa bor får langt unna hverandre til at jeg kan gå på skole hos begge! Jeg hater å dra fra pappa, jeg vet ikke hvorfor får jeg har det bra hos mamma! Jeg gråter vær gang jeg drar fra han å kan gråte dagen etterpå og på natta! Jeg vil flytte dit men når jeg prater med mamma om det blir henne bare sur! Det er henne å vennene mine som stopper meg for å flytte!! Jeg tenker samtidig at jeg burde flytte får å få det bedre, men mamma stopper mest! Å vis jeg skal begynne på ny skole gruer jeg meg til det!! Kan dere hjelpe meg med hva jeg burde gjøre, mener ikke at dere skal si hvor jeg burde bo men om hvordan jeg skal greie å prate med mamma og ny skole å sånt!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg forstår at du har det vanskelig med tanke på samvær og at du savner pappa når du er hos mamma. Mange barn opplever det samme som du opplever nå. De savner den forelderen de ikke er sammen med og de er usikre på hvilken bo-løsning som er den beste. Det er mange hensyn å ta i tillegg til akkurat samværet med forelderen: søsken, venner, fritid, skole. Mange ting spiller inn. I tillegg har kanskje foreldrene konflikter seg i mellom og de vil ikke "gi slipp på" barna til den andre. Det ender ofte opp med at barnet blir stående i midten og kjenne på savn og kanskje også dårlig samvittighet, fordi det hele tiden er en forelder man ikke kan være sammen med. Har du det sånn?

Du forteller at du gjerne vil bo mest hos pappa og at du gråter masse og kjenner at du savner han. Samtidig skjønner jeg at du har det greit hos mamma og at du er ganske fornøyd med livet der og. Det er vanskelig for meg å si hva som vil være en god avgjørelse for deg, og det skriver du jo at du skjønner.

Du sier at mamma blir sur når du prøver å prate med henne om at du vil flytte til pappa. Det gjør det jo ikke særlig lett for deg å prate med henne. Men jeg vil tro at det nok handler om at hun så gjerne vil ha deg hos seg, og at hun helt sikkert er redd for å miste "hverdagskontakten" med deg. Også kommer denne redselen ut av henne som surhet. Det er veldig typisk at vi viser andre følelser utad enn de vi egentlig har inni oss. Men husk at mamma har plikt til å høre på dine meninger selv om det er sårt for henne. Det er de voksne sitt ansvar å lage gode regler for samvær når de er skilt. De har de som sagt plikt til, i følge barneloven. Barneloven handler om barns rett til å bli hørt i saker som angår dem. Der står det blant annet at det skal tillegges stor vekt hva barn over 12 år mener. Og du er 14 år og i stand til å gjøre deg opp mange meninger om hva som er best i ditt liv. Slik du strever litt med nå.

Du bør forsøke å prate med mamma en gang til. Inviter henne til en prat som er avtalt. Som gjerne finner sted når det er "fredstid" og det i utgangspunktet ikke er krangling eller mamma er sur, for eksempel en kveld når dere er hjemme og ikke skal noe særlig. Det vil kunne gjøre en forskjell! Si til mamma at du vil prate med henne om noe som betyr mye for deg men som er veldig vanskelig å prate om - kanskje det får henne til å "tune seg inn" litt ekstra inn før praten, uten å starte med å bli sur? Det er viktig at du sier til mamma hvordan dette er fra DITT PERSPEKTIV! Altså hvordan du har det inni deg. Si til mamma at du syns det er vanskelig å vite hva som føles riktig men at du kjenner at du har det vanskelig nå, ved å flytte mellom to hjem. Du kan understreke for mamma at du er veldig glad i henne og har det bra hos henne, og at det ikke handler om det! Men at du likevel kjenner at du savner pappa. Og at du lurer på om det kunne være fint å prøve det for en stund. Spør mamma hva hun tenker og si om det er noe hun syns er dumt med det. Jo mer åpent man kan prate, jo mer forståelig kan situasjonen bli. Og det man forstår er lettere å godta. Gir det mening, tror du? Kanskje mamma har noen gode innspill og, dersom hun får hørt hva du tenker. Jeg tipper at mamma aller helst vil at du skal ha det bra og at hun blir glad for at du sier ifra og ikke gir opp selv om dette er vanskelig å prate om. 

Hvis ikke det går, eller du ikke opplever at mamma hører, så kan dere få hjelp på et familievernkontor til å snakke sammen - eventuelt komme frem til en ny avtale om hvor du skal bo og når. Det var nok helt sikkert på et slikt kontor at foreldrene dine laget den første samværsavtalen da de skilte seg. Noen ganger er det riktig å endre på avtalene, det er det mange som gjør. Når de gjør det er det viktig at du blir hørt, og får si din mening. Hvis du følger denne linken kan du søke opp hvilket familievernkontor som er nærmest deg der du bor. Du kan ringe dit selv som barn bare for å få litt råd og veiledning, du trenger ikke si ifra til de voksne først. Kanskje de på familievernkontoret kan hjelpe deg å snakke med mamma? 

DU kan også gå til helsesøster på skolen din. Fortell henne om dilemmaet du står i og hun vil kunne hjelpe deg å snakke om dette. Både det med venner og det med mamma. Helsesøster kjenner godt til regler og til dilemmaer man kan komme opp i ved skilsmisser. Hun har god oversikt over hjelpesystemet. I tillegg kan hun snakke med deg om hvordan du har det oppi alt dette. Det kan være godt å snakke med en utenforstående, når ting er vanskelig hjemme og når man har dilemmaer. 

Jeg håper dette ga svar på spørsmålet ditt. Jeg håper mamma lytter til deg og finner en løsning som er god for DEG. Jeg ønsker deg alt godt og lykke til. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Flytting når foreldrene skiller seg

Skilsmisse kan skape en sårbar situasjon for foreldrene, men kanskje ennå mer for barna, særlig dersom én eller begge foreldre skal flytte.

Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie