Hopp til hovedinnholdet

Jeg har mistet moren min. Hvordan skal jeg klare det?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Nå er det snart 4 mnd siden jeg mistet moren min. Men det føles enda som at hun er på jobb eller noe, og at hun skal komme hjem igjen. Og jeg venter og venter på henne! Hvordan skal jeg klare å innse at hun ikke kommer? Det er så utrolig ensomt og tung. Det er som om at det er en bit som mangler i livet mitt. Hvordan skal jeg noen gang klare å fylle det tomrommet? Kommer jeg noen gang til å klare det? Jeg er glad og ler, men deg føles ut som at jeg ikke er glad på ekte. Kommer jeg noen gang til å bli glad på ekte, uten en klump i magen? Om du skjønner?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15

Du har mistet moren din. Det er bare fire måneder siden. Du har det vondt, tungt og føler deg alene. Dette er sorg, reaksjoner på tapet av din mor. Det er veldig vondt, men naturlig. 

Sorg varer lenge, men vil bli mindre vondt etterhvert. Savnet, eller tomrommet som du kaller det, vil være der hele livet. Men også savnet vil kjennes mindre vondt etterhvert. Tomrommet fylles ikke av noe annet, for det er moren din som skulle ha vært der, men du vil gradvis kjenne det bedre. Klumpen i magen er uro og tristhet som er der fordi du så gjerne skulle fått tilbake moren din. Denne vil etterhvert forsvinne.

Du spør om du noengang vil bli glad igjen. Det vil du. Etterhvert vil du kjenne glede og kjenne deg som før. Du vil etterhvert kunne tenke på moren din uten at tristheten tar overhånd. Du vil kunne ta frem minner om henne, smile eller le når du tenker på noe koselig eller morsomt dere har gjort sammen. Savnet vil alltid være der, men du vil kunne være glad samtidig. 

Jeg vet ikke hvor mye du snakker med andre om at moren din er borte, men jeg håper du klarer å snakke med de du stoler på. Det kan være godt å snakke om sorgen og savnet og hvor trist og lei seg en er. Dette kan få en til å føle seg litt mindre alene. Hvis du har din far i nærheten så snakk med ham. Snakk også med venner av deg som du er glad i og stoler på. Hvis du heller vil snakke med noen utenfor familie og vennekrets kan en oppsøke helsesøster eller sosiallærer for samtaler rundt mors bortgang. Noen steder finnes det "sorggrupper" hvor flere ungdommer sitter sammen og snakker om tap av kjære personer. Spør helsesøster eller sosiallærer om dette finnes der du bor hvis dette kunne vært noe for deg. 

Du har det vondt nå, men det vil gradvis bli bedre og du vil kunne leve med savnet etter mor. 

 

 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie