Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 18 år (bli nitten i år) og jeg lurer på om mamma eller pappa har rett til å se igjennom tingene på soverommet mitt? 

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er 18 år (bli nitten i år) og jeg lurer på om mamma eller pappa har rett til å se igjennom tingene på soverommet mitt? Jeg synes det krenker privatlivet mitt. Jeg skjønner at jeg bor i dems hus og de bestemmer osv, men har de lov å se igjennom alle tingene mine(åpne skuffer og skap og rote osv). Jeg er 100% sikker på at de ikke mistenker mer for å oppholde noe ulovlig som dop eller våpen for jeg er ikke en slik person. De bare ser igjennom tingene mine uten grunn Takk for svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Nå som du har fylt 18 år er du myndig og foreldrene dine har derfor ikke lenger rett og plikt til å ta avgjørelser i personlige forhold for deg. Du har krav på privatliv og foreldrene dine har ikke rett til å se gjennom tingene dine. Men som du sier, du bor hos dem og hvis de ikke vil respektere ditt privatliv så kan det jo bli vanskelig for deg å hindre dem. 

Ta en prat med foreldrene dine og spør dem hvorfor de går gjennom tingene dine. Sannsynligvis gjør de det fordi de er bekymret for deg,  men kanskje dere sammen kan finne en annen løsning slik at de slipper å bekymre seg.  

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie