Hopp til hovedinnholdet

Faren min blir sint og kjefter og roper på meg for de minste tingene.

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei. faren min blir veldig sint og kjefter og roper på meg for de minste tingene og sier at jeg er veldig dum og lat hvis jeg glemmer å rydde etter meg osv. han blir sint for ting jeg ikke har gjort en gang og han sier at jeg trenger hjelp, men det er han som trenger hjelp! etter at moren min døde så er jeg lei meg men han klarer ikke å styre seg. før så støttet moren min meg men siden hun ikke er her lengere så har jeg ingen som kan støtte meg når faren min klikker på meg. jeg blir veldig lei meg når han blir så sint for så småe ting og han får det til p virke som om jeg er problemet. ham sier at jeg må vaske klærene mine og hvis jeg ikke gjør det så kaster han dem i søplen eller brenner dem. Men tingen er at nesten all rotet i huset er hannes! han sier at hvis jeg legger skittene klær oppå skittentøyskurven at jeg må si i fra til han så han kan vaske det, men når jeg spør han blir han veldig sint å sier at han ikke har tid. jeg blir vedlig redd når han kjefter på meg, Hjelp.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 13, 

Takk for at du skriver til ung.no

Først vil jeg si at det er veldig bra og viktig at du forteller hvordan du har det.  Det at du har mistet din mor er en stor forandring og sorg i ditt liv.  Det er helt klart at du trenger voksne som kan være gode støttepersoner for deg nå og lang tid fremover.  Det høres ut som det er vanskelig for faren din  å være den trygge voksne som du trenger akkurat nå.  Antagelig er han også i sorg etter tapet av din mor og kanskje har nok med seg selv. Jeg vet ikke hvordan forhold du har hatt til din far tidligere og hvordan han har vært som far og omsorgsperson før din mor døde.     

 

Det er veldig viktig at du og din far får hjelp til å finne ut av dette.  I den situasjonen dere er  kan mye løses ved å prate ordentlig sammen om hvordan en har det. Mange kan synes dette er vanskelig, de en kan være redd for å såre hverandre.  Ofte er det det motsatte som skjer.

Dere trenger nok hjelp til dette. Kan du prate med noen på skolen din om hvordan du har det. De kan kontakte familiesenter eller barnevern som kan hjelpe dere med å finne ut hva du og din far trenger av støtte og hjelp for at ting skal fungere hjemme og at du skal få den oppmuntringen og tryggheten du trenger.
Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie