Hopp til hovedinnholdet

Hun trodde mamma hadde sluttet å røyke.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, Mamma har røyka et par ganger no men eg trudde eg hadde fått ho til og stoppe! I dag skulle eg sjekke lomma hennes og se om ho hadde tyggis. Da eg såg eg ein røykpakke i lomma hennes, vart eg veldig lei meg! Ka skal eg gjere?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (13)

Jeg skjønner at det gjorde deg veldig trist å finne røykpakken i lomma til mamma. Det er veldig forståelig at du ønsker at hun skal slutte å røyke, siden det er veldig skadelig for henne.

Jeg tenker at det kan være veldig fint for deg å snakke med mamma om hva du fant og at det gjør deg trist. Da kan du kanskje få svar på noe av det du lurer på og mamma kan forklare deg hvordan hun har det. 

For mange røykere er det å slutte et vanskelig tema. Ofte er det slik at de både vil og ikke vil slutte på samme tid. Det kan også være at de ikke kan se for seg hvordan de skal klare å la være å røyke. Heldigvis finnes det god hjelp.

Røyketelefonen på 800 400 85
Det kan være at moren din trenger å snakke med noen andre voksne om hva røyken betyr for henne, hva som gjør det vanskelig å slutte og hvordan hun eventuelt kan gå fram. Noen ganger kan det hjelpe og få pratet litt om hva røyken betyr, på godt og vondt. For mange kan dette føre til litt flere tanker om det å skulle slutte. Da kan Røyketelefonen være en god hjelp.

www.slutta.no
Her kan man lese om røykeslutt, se hva andre i samme situasjon skriver og delta selv ved å lage en røykeslutt-profil. 

Jeg håper at dette er til hjelp for deg. Jeg håper også at du tar en prat med mamma snart og forteller henne hvordan dette er for deg. Si at du er bekymret for helsen hennes. 

Jeg legger også ved noen artikler som du kan lese, blant annet en om å få andre til å slutte å røyke.

Lykke til!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alt du bør vite om røyking

Røykpakke og lighter ved siden av askebeger (foto: ung.no)

Sigaretter er det farligste produktet som selges og tar livet av mer enn halvparten av dem som bruker det. Det er heldigvis veldig få norske ungdommer som begynner å røyke og mange voksne har klart å slutte. Likevel dør fortsatt rundt 6000 nordmenn av røyking hvert år.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Lover om snus, røyk og e-sigaretter (Tobakkskadeloven)

Bokstabel med Norges lover (foto: ung.no)

Noen synes vi har for strenge regler om tobakk og produkter som ligner på tobakk. Andre mener at vi burde forby alt sammen. Her får du svar på hvilke regler som gjelder, og hvorfor.

Les mer

Kan jeg få en annen til å slutte å røyke eller snuse?

Jente brekker sigarett i to (colourbox.com)

Det er vanlig å bli både bekymret, sint og lei av andres avhengighet. Mange unge skriver og lurer på hva de skal gjøre når en de er glad i bruker tobakk. Her kan du lese noen av svarene på spørsmål som handler om venner, foreldre og kjærester som snuser, røyker eller damper e-sigaretter.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk