Hopp til hovedinnholdet

Foreldre snakker ikke særlig med meg, og jeg ønsker "alenetid" med mamma.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei I det siste har jeg begynt å føle meg veldig utestengt både hjemme og på skolen. Mamma og pappa snakker ikke noe særlig med meg, og jeg har egentlig ingen å snakke med i det hele tatt. Jeg har lyst til å ha litt "alene tid" med mamma uten lillesøsteren min som alltid må være med på absolutt alt. Nå som jeg snart skal konfirmeres, har jeg spurt om hun vil være ned meg for å kjøpe en kjole jeg kan ha på uten at søsteren min er med, men da sier hun bare at jeg ikke må si sånt og at jeg heller kan dra alene.... Synes generelt at det er vanskelig å snakke med henne og at hun ikke hører på hva jeg har å si, hadde satt pris på om dere kan hjelpe meg med en løsning.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Ut ifra det du skriver har du det vanskelig hjemme og på skolen fordi du føler deg utestengt begge steder. I tillegg ønsker du alenetid med mamma uten lillesøster tilstede. Det forstår jeg godt at du ønsker. Ungdom trenger også å ha tid alene med foreldrene dine, selvom man er ungdom og har blitt eldre. Alle trenger å bli sett og følt seg inkludert, spesielt av foreldrene sine. Kanskje vet ikke mamma det, eller tenker over at du trenger det. Selvom du syns det er vanskelig å prate med henne, så er det viktig å fortelle henne om dette. Jeg legger ved en artikkel om hvordan du kan snakke med foreldre som du opplever at ikke forstår. Det kan være lurt å ha fokus på løsninger når du prater med henne. I tillegg til å si hva du opplever som utfordrende kan du fortelle henne hvordan du ønsker det skal være isteden. Forsøk å si noe om dette ut ifra ditt perspektiv og dine følelser. 

Jeg syns du skal prate med helsesøster om hvordan du har det også, spesielt så lenge du ikke føler at du har noen å prate med i det hele tatt. Helsesøster er vant til å prate med ungdom om små og store utfordringer, og kan også hjelpe deg med å få pratet med foreldrene dine.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie