Hopp til hovedinnholdet

Kan mamma tvinge meg til å reise til pappa mot min vilje?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg bor 100% hos mamma så har hun sagt at jeg er nødt til å reise til pappa i helgen selv om jeg ikke vil. Når jeg er hos faren min føler jeg meg bare utenfor og alene og jeg syns ikke dette e noe kjekt. Jeg prøver å være med de andre på min alder men blir bare utesteng og derfor har jeg lyst til å bli hjemme. Mamma kjefter på meg og sier at jeg skal reise og at jeg ikke har noe valg. Det er og rett før hun begynner å bli voldelig mot meg fordi hun vil ha meg ut av huset. Har jeg et valg her? Kan hun tvinge meg til å reise?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Dette høres veldig vanskelig ut for deg. I følge barneloven har du rett til å bli hørt når det dreier seg om hvor du vil bo og forhold rundt samvær. Samtidig er det dine foreldre som har ansvaret for deg fram til du er 18 og kan ta avgjørelser på vegne av deg.

Hva er som gjør at moren absolutt tenker at du skal til faren din? Er det på grunn av avtalen hun har med faren din, er det av hensyn til seg selv eller til deg!

Har du prøvd å snakke med faren din om at det er vanskelig for deg hos ham? Dersom du ikke har snakket med ham om dette er det ikke mulig for ham å hjelpe deg gjøre noe med  det. Det er ikke alltid lett for foreldre å akseptere at de ikke kan dekke tenåringene deres behov på samme måte som før.

Det at du opplever at moren din nesten blir voldelig høres bekymringsfullt ut. Ved familievernkontoret der dere bor kan dere få hjelp til snakke sammen på en bedre måte. Der kan du få hjelp til å bli hørt av dine foreldre. 

mange synes dt er godt å få snakket med noen for egen del også. Helsesøster eller sosiallærer kan være gode å snakke med. Helsestasjon for ungdom kan også være et alternativ. Blir du skikkelig i tvil eller bekymret er det også mulig for deg å ta kontakt med Alarmtelefonen for barn of unge 116 111.

Håper dette kan hjelpe deg!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie