Hopp til hovedinnholdet

Bekymret for annen person, hva skal man gjøre for å hjelpe? 

Jente 18 år
 

Spørsmål

Kjæresten min har en stemor som har psykiske utfordringer og trenger hjelp av psykolog men vi vet ikke helt hvordan vi skal gå frem med dette i og med at hun selv ikke ønsker og innse at hun trenger hjelp. Stemoren har tidligere opplevd fysisk vold i et ekteskap som førte til skilsmisse, og hun har det heller ikke greit med seg selv. Svigerfaren min er ganske så gammeldags og er kanskje ikke den aller beste til å skulle hjelpe til heller... Dette har da ført til at stemoren drikker vin hver eneste dag, gjerne 6 glass. Og trenger en røyk hver time. Humøret hennes er ganske usabilt og hun hisser seg fort opp og angriper med spydige kommentarer. Det har også skjedd en hendelse for 4 uker siden som hun er svært preget av. Svigerfaren min ble angrepet på døren og det var et drapsforsøk av gjerningsmannen. Stemoren var vitne og sliter med blandt annet søvn pga dette. Spørsmålet er da... Hva skal vi gjøre som familie og hvordan kan hun få hjelp?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år

Du skriver til oss om bekymring rundt stemoren til kjæresten din. Dere tenker at hun trenger hjelp, men dere vet ikke helt hvordan dere skal gå fram.

Jeg er enig med deg i at det høres ut som at hun trenger hjelp. Og sånn jeg forstår det lurer dere på hvordan dere kan hjelpe henne til å innse at hun trenger hjelp. 

Det er ofte sånn at den som trenger hjelp ikke ser det selv. Det kan noen ganger være sånn at alle rundt personen er bekymret, men at den det gjelder ikke klarer å innse alvoret selv. 

Jeg vil anbefale deg å dele noe av dette du skriver til oss med stemoren til kjæresten din. Det kan være noe om at hun har opplevd mye, og at vi mennesker blir påvirket av det vi opplever. Du kan si noe om at hun kan få hjelp. Mange ganger kan det være greit å si ting litt direkte, og ikke hinte. Du kan si noe om at du har tenkt mye på henne, og at du tenker at hun har noen vanskelige ting hun kan få hjelp med. Du kan jo spørre om det er greit at du sier noe du har tenkt på. Kanskje det beste er om kjæresten din tar det opp? Kanskje dere skal snakke med henne sammen dere to? Dere to kan snakke litt sammen på forhånd og lage en liten plan. 

Hvis hun ønsker hjelp kan et sted å starte være hos fastlege. Fastlegen kan henvise til psykolog, rusbehandling og kjenner til hvilke tilbud det er der dere bor. Det er hjelp å få, men hun må ønske det selv.

Når jeg leser det du skriver tenker jeg på at du kan anbefale stemoren til kjæresten din å få hjelp. Du kan støtte henne ved at du forstår at når hun er spydig så kan det skyldes at hun har det vanskelig. Men uansett så er det til syvende og sist ansvaret til hvert enkelt menneske å ivareta seg selv. 

Du skriver at svigerfar ikke er den aller beste til å skulle hjelpe til heller. Du skriver ikke noe mer om ham, og det er ikke han du spør om her. Men det er veldig alvorlig at han har fått noen på døren som angriper ham. Jeg anbefaler at denne hendelsen politaianmeldes, hvis den ikke allerede er det. Hvordan påvirker denne hendelsen alle dere? Det er helt klart at for et menneske som har blitt utsatt for vold er dette en dramatisk situasjon. Men det er jo også dramatisk for alle dere. 

Du er 18 år og du har sikkert mange andre ting å tenke på. Du har en kjæreste, og det er utfordringer i familien hans. Dette vil påvirke dere. Kanskje kan dere to snakke litt sammen. Dere kan også finne noen å snakke med. 

Et sted kjæresten og du kan ta kontakt om dere ønsker noen å snakke med noen er på nærmeste familievernkontor. Faren til kjærsten din og stemoren kan også kontakte familievernkontor hvis de ønsker å snakke sammen, og kanskje få snakket om den dramatiske hendelsen med drapsforsøket. 

Jeg ønker deg lykke til! Jeg tror at det hjelper å snakke om om vanskelige opplevelser. Jeg håper stemoren din vil høre på råd og omsorg fra deg, og at hun får hjelp. 

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Vil du hjelpe en venn som er utsatt for vold?

Jente trøster venninne (colourbox.com)

Hva kan du gjøre hvis du kjenner noen som utsettes for vold, krenkelser, mishandling eller overgrep?

Les mer

Rus: kontakttelefoner

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Hva kan du gjøre hvis du har et rusproblem? Eller en venn eller noen i familien sliter med det? Da er det hjelp å få.

Les mer

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er og hvordan den fremstilles, hvordan den påvirker kroppen og hva promille er.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie