Hopp til hovedinnholdet

Jeg og stemoren min kommer ikke overens. Hva skal jeg gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

pappa har vært gift med stemoren min i rundt 6-7 år nå og vi hadde det helt greit det første året. Hun har alltid kjeftet ganske mye og vært veldig dominerende (hun skal alltid ha ting på sin måte) og hvis vi ikke gjør som hun sier blir hun sur og kjefter. Før turte jeg ikke snakke tilbake men ettersom jeg har blitt eldre tørr jeg å stå opp for meg selv mer. Vi krangler mye og pappa vet ikke hva han skal gjøre. Dette går også utover forholdet jeg har med pappa. Har snakka med pappa om det men det virker som om han ikke tørr å ta tak i det. Meg og stemoren min kommer overhodet ikke overens, og når vi har suttet oss ned og snakket om det ender det alltid med brøling. Jeg er veldig sliten av alt dette og det virker som om ingen hører eller bryr seg om hvordan jeg føler det, det skal alltid bare handle om hvordan hun føler det. Har sagt alt dette til pappa men han gjør ikke noe med det. Tror nesten ikke han tørr. Vurdere å flytte til mamma men vil ikke ødelegge forholdet med pappa. Råd?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17

Det å ikke komme overens med din stemor er tungt og vanskelig. I tillegg har du forsøkt å ta det opp, men det har ikke kommet noe ut av det. Så modig av deg å forsøke å gjøre noe med det, men synd at forholdet mellom deg og stemoren din ikke er blitt bedre. 

Det å krangle og brøle, slik det ofte ender opp med hos dere, er slitsomt og vondt for begge parter. Det høres ut som om dere ikke selv klarer å finne ut av hva som skal til for å bedre forholdet deres, men trenger litt hjelp utenfra. Det er ulike steder du kan henvende deg for hjelp. Du kan oppsøke helsestasjonen for ungdom. Der kan du sammen med helsepersonell diskutere din situasjon og sammen med en voksen se om det er noe du kan gjøre for å få det bedre hjemme og for å bedre relasjonen til stemoren din. Men kanskje det beste rådet mitt er å få med familien din til et møte med nærmeste familievernkontor. Der jobber en med familierelasjoner ved å gå i samtaler. Noen har kun brukt for et par samtaler, mens andre har brukt for flere samtaler for å finne ut hvordan en skal få det bedre i familien. Her kan en snakke åpent og fritt, blant annet om at du har vurdert å flytte til din mor, men er redd for at det skal skade forholdet ditt til din far. Snakk med din far og stemor om familievernkontoret. Vis dem gjerne ditt spørsmål og mitt svar. Jeg legger ved en link som hjelper deg med å finne frem til ditt nærmeste familievernkontor: www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Krangler med mamma (eller pappa)

Jente og mor krangler (colourbox.com)

Når din egen mor (eller far) klager over noe av det du har gjort (eller ikke har gjort), man du bli irritert. Kanskje du blir frekk, kanskje blir de ufine, og dere er i gang.

Les mer

Å bli voksen

Gutt og jente (colourbox.com)

Er du voksen? Noen ganger er det bussjåføren som spør, andre ganger er det din mor. Og et positivt svar kan få store konsekvenser. Dobbelt så dyr bussbillett. Fire ganger så mye husarbeid? Likevel gleder de fleste ungdommer seg til å bli atten.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie