Hopp til hovedinnholdet

Jeg har så mange problemer.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, for tiden har jeg det ikke så bra.Jeg har så mange problemer.For det første jeg er deprimert fordi skolen ikke går så bra for tiden. Jeg føler meg alene og jeg får angst når jeg skal snakke med noenOg mange i klassen liker meg ikke for fiskelukten og menslukten jeg har.Fiskelukten har jeg snakka med legen om men de sa ikke navn på noen tabletter for barn( vil ikke ha kapsler) og jeg finner det ikke. For det 2 jeg har hospitering om en uke og jeg kom ikke med noen jeg kjenner og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre( jeg får angst av å være med noen jeg ikke kjenner helt alene) For det 3 jeg har utrolige problemer med lukt når det gjelder mensen og ingenting hjelper. Og det føles rart når jeg går For det 4 jeg begynner og mislike alle rundt meg, alle absolutt alle begynner og bli utrlog irriterende.Jeg begynner snart og bli psyko av de!!For det 5 jeg har ingen i famillien min som hjelper meg.Hver gang jeg gråter er det ingen som bryr seg. Hver gang jeg er sulten må jeg finne mat selv!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du tar opp flere ting om er vanskelig. 

  • At det går dårlig på skolen
  • Du føler deg deprimert
  • Du føler deg alene
  • Får angst når du skal snakke med noen
  • Vond lukt fra underlivet (mensen og fiskelukt)
  • Gruer deg til hospitering fordi du ikke kjenner de du skal være sammen med
  • Misliker og irriterer deg over de menneskene du har rundt deg
  • Ingen i familien hjelper deg eller hjelper deg hvis du gråter eller er sulten

Det er forståelig at du har mye å bekymre deg over. Når det gjelder lukt i underlivet er det viktig å ha god hygiene. Gjerne dusje underlivet og bytte til rent undertøy daglig. Underlivssåpe med lav ph kan motvirke vondt lukt. Dette kan du spørre etter på apoteket, men mange dagligvarebutikker selger også gode underlivssåper med lav ph. Bytt bind hver 3-4 time når du har mensen. Kanskje noen voksne må hjelpe deg med det andre du tar opp? Både med å sortere i hva du kan gjøre med situasjonen selv og hva andre må hjelpe til med? For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til de som skal hjelpe deg. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og hjelperen, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen. Snakk gjerne med helsesøster på skolen i første omgang.

Dessverre er det ikke slik at foreldre, helsesøster, lærere, leger, psykologer, venner eller andre mennesker kan gjette hvordan andre har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til. Du kan vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater o.l. Slikt skriftlig materiale er til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00. Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15:00 - 08:00 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene. 

Håper du får det bedre snart og at noe av det jeg har skrevet hjelper deg litt videre i den vanskelige situasjonen/hverdagen din. Se også vedlagte artikler. 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser