Hopp til hovedinnholdet

Moren min sliter med søvnen

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er bekymret for moren min, det er kun hun og jeg som bor sammen. Vi flytter inn til kjæresten hennes til sommeren noe hun gleder seg kjempe masse til, men det er en ting som bekymrer meg og det har gjort det lenge... Moren min har nå i over 2 år slitt veldig med søvnen. Hun legger seg i 23 tiden, men sovner ikke før 24-01... hun våkner flere ganger i løpet av natten, men når klokken er slått 04 får hun ikke sove mere. Hun har vært veldig uheldig med forskjellige ulykker som har gjort at hun har levd med smerter. Hun fikk ikke sove fordi hun hadde så vondt. Det samme gjelder nå, men nå er det som om hun er 100 ganger værre... har aldri sett henne så sliten og nedstemt som nå. Hun har vært til legen og hun jobber kun 40%, pluss hun har fått noen sovemedisiner, men hun vil ikke ta dem siden hun blir helt døv dagen etterpå... har dere noen tips til hva jeg kan gjøre for å hjelpe henne? Noe som kanskje kan hjelpe henne med å få en hel natts søvn...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint du skriver til oss når ting er vanskelig. Jeg skjønner at du har mye omsorg for moren din og at du ønsker hun skal sove bedre. Jeg ser også at hun får oppfølging fra lege og jobber redusert. Med andre ord så får hun heldigvis hjelp. Denne hjelpen bør hun fortsette med og få oppfølging videre. Et tiltak hun kan prøve er eventuelt å prøve en annen type sovemedisin enn den hun tar nå? Finnes mye forskjellig og her kan legen hjelpe å finne noe som kan fungere. Dersom hun er mer nedstemt enn før bør hun også snakke med legen igjen. Ellers er søvnhygiene råd nok noe hun helt sikkert allerede har fått, typ ikke drikke koffein før sengetid, lufte rommet., roe ned før kvelden etc. Hvis ikke kan du prøve å lese mer om søvnhygiene. Jeg skjønner at du vil hjelpe og det er vondt å se moren sin slik. Kanskje det kunne være godt å snakke med noen om bekymringene dine? Ta kontakt med helsesøster på skolen, det kan være tøft å føle på ansvar om at moren din skal få det bedre. 

Vennlig hilsen fra Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme