Hopp til hovedinnholdet

Jeg får ikke velge den utdannelsen jeg vil, hva gjør jeg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 15 år gammel. Jeg har hatt denne drømmen helt siden jeg var ca 9 år gammel. Jeg vil studere psykologi i Usa. Jegvhar alltid vært intressert i å hjelpe andre med problemene sine, og ha denne type jobben, men ikke i norge. Jeg elsker engelsk og føler meg veldig komfertabel når jeg snakker det. Jeg vil gjøre denne drømmen virkelighet, men det er en ting som står i veien. Det er familien min. Vi er muslimer. Moren min er veldig glad for at jeg liker psykologi og engelsk. Men hun er ikke glad for at jeg vil studere i Usa. Hun lar meg ikke. Hun sier jeg burde hokde meg her. Jeg har prøvd å forklare hvor mye dette hadde betydd med meg, men hun forstår ikke. Hun vil ikke at jeg skal være borte fra henne. Men det hun ikke skjønner er at jeg vil ha en bra fremtid, med en bra utdannelse i usa. Jeg vil være en del av den engelske kulturen. Det gjør meg så deppa og trist at jeg sakte mister motivasjon til ting. Jeg vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Så fin at du er drømmer og mål i livet. Det er viktig å studere noe man er interessert i.

Enn så lenge kan dine foreldre nekte deg å studere i utlandet. De er økonomisk og juridisk ansvarlige for deg fram til du er 18. De kommer også sannsynligvis fra en en kultur som tenker at det er foreldre som er best skikket til å ta avgjørelser på vegne av sine barn. i Norge tenker vi at foreldre har ansvaret for å oppdra barna sine til å ta gode beslutninger selv.

Når det kommer så langt at du er der at du skal begynne å studere kan du selv velge hva og hvor du vil studere. Det er forståelig at det kan være vanskelig å trosse familien din. Det er noen år til du skal velge studiested, det kan hende foreldrene dine ser anderledes på dine ønsker. Kan det være at det at du holder fast på vil være med på å få dem til å endre mening?

Tror du foreldrene dine tenker bedre om England? Det er veldig bra psykologistudier der. 

Er det å følge drømmen din viktigst for deg så har du rett til å velge det.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Studier i utlandet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om studier i utlandet