Hopp til hovedinnholdet

Jeg får ikke lov til å ha kjæreste!

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år som liker en gutt på samme alder, og jeg vet at han liker meg. Men jeg er muslim og jeg får ikke lov til å snakke med gutter/ være venn med gutter og det er så teit! Bare å være venn med en gutt er ikke lov, og jeg kan heller ikke ha kjæreste, og jeg skulle ønske jeg kunne bli sammen med han! Jeg har lest rundt på nettet, og grunnen til at man ikke kan ha kjæreste, er fordi at man skal være jomfru før man gifter seg, men hvorfor handler alt om sex?? Jeg vil bare dele kjærligheten min med en jeg liker, vi skal da ikke ha sex! Så hva kan gå galt? Kan dere hjelpe meg? Hva skal jeg gjøre? Kan jeg ha kjæreste? Trenger all hjelp jeg kan få

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no.
 
Så spennende at du liker en spesiell person! Det er veldig fint og skummelt å bli forelsket og å ha kjæreste, men først og fremst er det en normal del av det å være ungdom.
 
Jeg forstår godt at du synes det er urettferdig at du ikke får lov til å ha en kjæreste! Vet du at det finnes noe som heter negativ sosial kontroll? Det er når foreldre har for strenge grenser og kontroll for barna sine, slik at de ikke får lov til å delta i det vanlige ungdomslivet. Det høres ut som om foreldrene dine har for sterk kontroll for deg, og dette er forbudt i Norge. Det betyr at du må be om hjelp, slik at du kan få mindre kontroll hjemme.
 
Du forteller at du er muslim og at du har lest at det ikke er lov å ha kjæreste fordi det ikke er lov å ha sex før ekteskapet. Det er viktig at du vet at det er mange måter å være kjæreste på, noen har sex og noen koser og har det fint sammen uten sex. Det er også mange ungdommer som er muslimer som velger å ha sex før ekteskapet. Dessuten er det slik at det bare er du selv som har rett til å bestemme om du skal gifte deg i det hele tatt! Du har full rett til å leve ditt liv på din måte, og ungdomstiden er en viktig tid når det gjelder å prøve ut ulike måter å være seg selv på.
 
Jeg vil be deg gå til helsesøster og fortelle hvordan du har det, du kan gjerne vise hva vi har skrevet. Det er viktig at du får hjelp med hvordan det er hjemme, og det kan føles godt å dele dine tanker og følelser med en voksen du kan stole på.
 
Lykke til!
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Får du lov til å ha kjæreste?

To som holder hender (colourbox.com)

De fleste unge i Norge har lov å ha kjæreste. Det er imidlertid mange unge som opplever at familien eller miljøet setter begrensninger når det kommer til det å ha kjæreste.

Les mer

Utsettes du for sosial kontroll?

PC med hengelås (colourbox.com)

Bestemmer dine foreldre over fritiden din? Kontrollerer de din mobil og PC? Bestemmer de hvilke klær du kan bruke? Er det så sterk kontroll at du ikke får hverdagen din til å fungere med venner, lekser, fritidsaktiviteter og lignende?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie