Hopp til hovedinnholdet

Hvordan får jeg far og kjæresten hans til å slutte å røyke inne?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei. jeg har en far og kjæresten til faren min som røyker inne i huset. (inni et kontor ved siden av mitt rom). jeg å søsteren min prøver å be han om å slutte å røyke inne, men han flirer bare å sier ingenting tilbake. hvordan kan jeg få han til å slutte? røyklukten kommer inn i gangen å ved siden av rommet mitt. det er veldig irriterende. jeg klarer ikke å dra inn på kontoret engang, fordi de lukter så mye røyk. han sier hele tiden til oss at vist det er noe så skal vi bare si ifra, men når jeg faktisk sier ifra så blir han irritert. da tenker jeg på røykingen. hvordan kan jeg få han å kjæresten til å slutte å røyke inne? å hvordan kan jeg få han til å ta meg seriøst?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16!

Jeg skjønner godt at du er frustrert og oppgitt over faren din når han ikke hører ordentlig på deg. Selv om han kun røyker på ett rom, så sprer røyken seg til resten av huset.

De som røyker merker som regel ikke at det lukter i resten av huset. Det er fordi de har dårligere luktesans enn oss andre. Det meste av del av den helseskadelige røyken er også usynlig. Det er en vanlig misforståelse at det ikke gjør noe hvis hvis man sitter med røyker ved åpent vindu, inn i en peis eller under en kjøkkenvifte.

Gode argumenter for at det ikke skal røykes inne hos dere: 

  • Barn og ungdommer som bor med røyk i huset er oftere syke enn andre (forkjølelser, ørebetennelser, hodepine).

  • Å røyke inne med mindreårige tilstede er ulovlig (les loven her).

  • Passiv røyking øker risiko for alvorlig sykdom senere i livet.

  • Du og søsteren din bør tas på alvor når dere tar opp et problem.

  • Pauser er bra for alle! 
    Hvis faren din røyker utendørs, får han litt flere gode pauser fra dataskjerm eller annet arbeid han gjør på kontoret?
      

Noen ganger hører voksne dessverre mer på andre voksne. Kanskje du har en venn av familien, eller en slektning som kan snakke med faren din for deg? Helsesøster kan også ta opp saken med faren din. Helsesøstre tar passiv røyking på alvor. (Du trenger ikke å være redd for at faren din blir anmeldt for noe lovbrudd. At han utsetter dere for passiv røyking er ikke straffbart, bare en grunn til bekymring).

Du kan vurdere å vise faren din dette svaret. Han er nok ikke klar over at det å røyke inne er såpass alvorlig som det er.
Vi har fått en del mer kunnskap om dette de siste årene. Loven som gir barn rett til røykfri luft er også ganske ny (kom i 2013).

Lykke til med samtalen!

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Lover om snus, røyk og e-sigaretter (Tobakkskadeloven)

Bokstabel med Norges lover (foto: ung.no)

Noen synes vi har for strenge regler om tobakk og produkter som ligner på tobakk. Andre mener at vi burde forby alt sammen. Her får du svar på hvilke regler som gjelder, og hvorfor.

Les mer

Kan jeg få en annen til å slutte å røyke eller snuse?

Jente brekker sigarett i to (colourbox.com)

Det er vanlig å bli både bekymret, sint og lei av andres avhengighet. Mange unge skriver og lurer på hva de skal gjøre når en de er glad i bruker tobakk. Her kan du lese noen av svarene på spørsmål som handler om venner, foreldre og kjærester som snuser, røyker eller damper e-sigaretter.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk