Hopp til hovedinnholdet

Hva skal jeg gjøre for at mine foreldre skal behandle meg som en 14 åring?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg er 14 år men foreldrene mine behandler meg som om jg er 6 år gammel. Vi krangler konstant om dette og selv om jeg tar opp med dem at jeg ikke liker måten de behandler meg på så endrer det ikke noe. Selv om jeg forteller dem at jeg 14 år gammel og ikke 6 så endrer det ingen ting, de skal behandle meg på samme måte som de yngre søsknene mine. Hver gang jeg tar opp dette så bryr de seg ikke om hva jeg har å si eller så ender de opp med å lage en avtale med meg, som ikke er rettferdig i det hele tatt, som de ender opp med å bryte etter minst en dag. Hva skal jeg gjøre for å få dem til å behandle meg som en 14 åring?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss.
Forstår at det er vanskelig for deg når dine foreldre behandler deg som om du er mye mindre en det du er. Det kan ofte gjøre at vi føler oss lite respektert.
Det kan ofte være vanskelig for foreldre å innse at deres barn vokser og utvikler seg både kroppslig og intelektuellt. Det kan føles som om det går litt for fort, og at de må ha litt tid til å bli vant til den situasjonen.
Jeg forstår det slik at du har snakket med dine foreldre om hvordan du opplever dette, uten at de har lyttet til deg eller forandret på noe som kan gjøre det lettere for deg. Men jeg vil gjerne at du forsøker det igjen.
Jeg foreslår at du inviterer de til et møte der du vil ta opp akkurat dette temaet. Det kan være lurt å snakke med dine foreldre om dette på et generelt grunnlag, ikke når dere diskuterer eller skal lage en ny avtale. Det kan ofte være bedre å snakke om temaet når det ikke skal tas avgjørelser.  Da er det lettere å diskutere og snakke sammen om det som er vanskelige.
Dersom dette blir vanskelig for deg kan du snakke med helsesøster på skolen din. Hun er vant til å snakke med barn og unge som ikke har det greit. De er ofte flink til å gi konkrete råd og finne gode løsninger både for deg og dine foreldre. Kanskje hun kan hjelpe deg slik at dere kan få til et felles møte.
 
Legger ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese.
Ønsker deg masse lykke til!
 
 
Hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Krangler med mamma (eller pappa)

Jente og mor krangler (colourbox.com)

Når din egen mor (eller far) klager over noe av det du har gjort (eller ikke har gjort), man du bli irritert. Kanskje du blir frekk, kanskje blir de ufine, og dere er i gang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie