Hopp til hovedinnholdet

faren min er streng og kjefter

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei, jeg og faren min har ikke et spesielt godt forhold til hverandre. jeg syns han er for streng med meg. jeg føler han stenger meg inne og jeg får ikke dra til kompiser, til byen, såvidt overnatte hos bestevenninna, får ikke være på tlf i mer en 1t og 30 min om dagen eller ha kjæreste. han blir sur hvis jeg bruker lang tid på badet og kjefter på meg hvis jeg kommer 5 min for sent hjem eller ikke gjør det bra nok på skolen. vennene mine på min alder fester, drikker, har sex, får være lenge ute, får ha kjæreste osv mens jeg ikke får vært med på noe av dette. han skjønner ikke at han utestenger meg når han bare lar meg være hjemme i helgene, jeg får ikke vært med vennene mine og gjordt det samme som dem. jeg blir deprimert, går jo glipp av ungdomstiden min. jeg syns det er vanskelig å snakke med han fordi han blir så sur når jeg er uenig med han. jeg har egentlig ikke lyst å bo hos han lengre, jeg er jo glad i han men han forstår meg ikke og det gjør meg frustrert. hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du beskriver hvordan du har det hjemme hos din far. Du opplever han er streng, da han setter andre grenser for deg enn dine venners foreldre gjør for dem. Du beskriver at  vennene dine , på samme alder som deg, drikker, har sex, har kjærester og får lov til å være lenge ute.

Utfra det jeg leser, tenker jeg din far har regler for deg som ikke er uvanlig for en 15 år gammel jente. Det er ikke greit at jenter på din alder drikker, er på fester og har sex. Det tenker jeg er for ungt.

Du selv opplever å bli utestengt, og det forstår jeg, samtidig som jeg tenker at mye av det din far gjør er riktig. Han viser at han er glad i deg og at han ønsker å beskytte deg.  Det er heller ikke så uvanlig at foreldre blir sure når barna bruker for lang tid på badet, eller at de kommer for sent hjem. Når din far blir sur for at du ikke er hjemmet til avtalt tid , kan det være kan være fordi han blir urolig eller redd.

Du skriver at du opplever at din far ikke forstår deg, og det kan jeg forstå så lenge du har venner som har det annerledes hjemme, enn deg.  Det er ikke så uvanlig at jenter på din alder har samme opplevelser og følelser som deg. Kanskje det kan være lurt å snakke med din  far, fortelle ham hvordan du har det, gjør klare avtaler og holder disse.

Det kan være at det fører til en  ordning som passer dere begge.  Ønsker deg lykke til

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie