Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene irriterer meg kjempe mye. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Foreldrene irriterer meg kjempe mye. De bestemmer alt, og de er så strenge. Jeg har slutt en del psykisk og med sinne, men de spør så jævlig mye. Jeg orker ikke at de spør så mye, de har ikke noe med det å gjøre og jeg vil ikke snakke om følelser. Jeg hater det og de bare irriterer meg. Jeg vil flytte fordi de er så irriterende. Jeg er glad i de og sånn mek liksom, jeg sprekker snart. De sier ofte at jeg må roe meg ned og ikke prate så stygt men de gjør meg så sint at jeg vet ikke hvor jeg skal gjøre av meg. Det gjør vondt å bli sint, og det kjennes ut som at hodet mitt skal sprekke. Jeg blir klam og svett.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 14!

Takk for at du skriver til ung.no for å fortelle om din frustrasjon. Det høres ut som du og foreldrene dine har kommet inn i en vond sirkel hjemme nå.

Du forteller at du sliter psykisk og har mye sinne inni deg og kjenner at du holder på å sprekke. Dette blir du klam og svett av. Foreldrene dine høres ut som de ønsker å hjelpe deg/snakke med deg men at dette blir veldig irriterende for deg nå.

Det er ikke uvanlig å føle deg slik som du gjør nå. Ofte er det slik at dersom vi har det vanskelig psykisk og er utslitt i følelsene enten ved å være lei oss eller sint så kan dette føre til at man får ekstra kort lunte som igjen kan føre til krangler slik som du beskriver.

Jeg tror det hadde vært best å snakke med noen andre enn foreldrene dine om hvordan du har det. Ofte er det lettere å fortelle om følelser og tanker til noen som ikke er så nær i relasjon. Gode alternativ for deg som er 14 år vil være et av disse to gratistilbudene:

1) Helsesøster på skolen

2) Helsestasjon for ungdom

Jeg tror du kan få gode råd begge steder. Husk at de som jobber med ungdom er vant til å snakke om lignende problemstillinger med andre på din alder. 

Det å sette ord på hvordan du har det til noen voksne utenfor familien vil kanskje kunne hjelpe til at det blir mindre krangling hjemme også. Dersom du får det bedre og foreldrene dine kommenterer mindre på det som nå irriterer deg kan det tenkes at det blir lettere å omgås hverandre hjemme. Det høres ikke bra ut slik som det er nå utifra at du forteller at du f.eks får tanker om at du ønsker å flytte. 

Det er helt vanlig å krangle med foreldre i ungdomsalder men det kan bli veldig slitsomt for alle parter når dette varer over tid.

Ønsker deg masse lykke til og legger ved noen relevante artikler til deg! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Krangler med mamma (eller pappa)

Jente og mor krangler (colourbox.com)

Når din egen mor (eller far) klager over noe av det du har gjort (eller ikke har gjort), man du bli irritert. Kanskje du blir frekk, kanskje blir de ufine, og dere er i gang.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie