Hopp til hovedinnholdet

Venninnen min har hørt at mamma ikke var grei med meg

Jente 13 år
 

Spørsmål

Mammaen min skriker og noen ganger slår og klyper meg. En gang hørte venninnen min at mamma kalte meg masse ting og nå maser hun helle tiden på om jeg har det bra osv. Jeg sier jeg har det bra men hun tror ikke på meg! Og jeg vil ikke fortelle henne noe pga hun kommer til å fortelle det videre. Jeg har egt ingen å snakke med. Jeg syns det bare blir kleint hvis jeg snakker med helsesøster. Og jeg liker ikke å snakke om sånt... uannset....Hva skal jeg si til henne så hun slutter å mase?? Svar Plis!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg forstår at du syns det er vanskelig at venninnen din har fått høre at mamma ikke er grei med deg. Mange barn har det som deg - de blir utsatt for vonde ting hjemme som ingen vet om. Det kan være både vanskelig og sårt å "avsløre" for noen at ikke alt er greit hjemme. Kanskje er du redd for å si ifra til noen i tilfelle det gjør at det blir mer konflikt når mamma får vite om at du har sagt noe?

Men det du forteller er svært alvorlig og det kan IKKE fortsette slik. Du forteller at mamma både skriker, klyper og slår. Uansett hvor ofte eller sjelden hun klyper og slår er det ikke greit. Det er ikke lov at voksne gjør slik mot barn. Det er å utøve vold. Barn har rett til å bo i trygge hjem der de voksne tar vare på og støtter barna sine. Å klype og slå gjør barn redde, det gjør dem utrygge og det gir smerte. Derfor er det svært viktig at du forteller til noen om det som skjer hjemme. 

Du har en venninne som maser på å finne ut av hvordan du egentlig har det. Jeg forstår at maset kan være både plagsomt og at det kan oppleves som at hun "invaderer" deg og ditt privatliv. Men jeg ser også maset som noe annet, noe enda viktigere: hun bryr seg veldig om deg! Hun har sett noe som hun tenker ikke er OK og hun vil at du skal ha det bra. Hun ser det nok som sitt ansvar å ta dette på alvor og det holder jeg med henne i! Din venninne kan være en god støtte nå. Det er jo det venner er for, er det ikke? Du kan snu det på hodet: hvis du hadde sett en venn som hadde det vanskelig, hva ville du gjort for å hjelpe? Ville du bare late som ingenting og oversett det? Eller ville du tatt grep? Jeg vil tro at du ville tatt grep. Nå har du en mulighet til å ta i mot hjelp fra venninnen din. Jeg håper du griper den! Pust godt inn, ta sats og tør å starte å fortelle til henne om det som skjer hjemme. Det betyr at du må vise frem noe vanskelig fra livet ditt. Men det er ikke deg det er noe galt med. Husk at det er alltid den som utøver vold som har skylden. Det er kun mamma sitt ansvar at hun bruker vold mot deg. Dette må du ha i bakhodet når du snakker med venninnen din og når dere ber om hjelp. Uansett hvordan du føler - husk at du har ikke skyld i det som skjer! 

Du skriver at du ikke liker å snakke om slike ting som dette og at du ikke føler du har noen å snakke med. Men man kan ringe anonymt flere steder. Tror du det ville være bedre for deg? Venninnen din kan sitte sammen med deg mens du ringer. Dere kan forberede dere litt sammen først, slik at du vet sånn ca hva du vil si.

Det jeg da vil at du gjør er å ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge. De har telefonnummer 116 111. Du kan være anonym dersom du ønsker det. Du trenger ikke si ifra til mamma at du ringer dem. Så kan du fortelle til den du snakker med hva du opplever og sammen kan dere finne ut av hva som er riktig for deg å gjøre. De som jobber på Alarmtelefonen har masse erfaring med å snakke med barn som har det vanskelig hjemme. De er gode til å lytte og til å gi råd. 

Jeg vet at det ikke er lett å gjøre det jeg ber deg om. Men du må si ifra til noen slik at du kan få det bedre. Man kan ikke klare slike ting alene, og det er voksne som må ta ansvar her. Jeg heier på deg! Og jeg heier på venninnen din som tør å pirke borti det som er vanskelig, fordi hun bryr seg masse om deg. Jeg ønsker deg lykke til!

Ps: I artiklene under er det flere tips til andre steder du og venninnen din kan ta kontakt sammen. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie