Hopp til hovedinnholdet

Krangling hjemme.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei eg er en jente på 12 år (snart 13) Eg føler meg ikke trygg heime, mamma kaller meg stygge ord og klager alltid på meg og ikke på de andre søsknene mine. Eg føler meg som den stygge andungen heime. Pappa er ikke heime i vekedagene så han kan ikke se eller høre det mamma gjør. Vist eg prøver å si det til han nekter mamma og blir sint på meg, ho sier at eg aldri hjelper til heime men eg er den som gjør nesten alt menst ho bare sitter på telefonen eller IPaden. Da eg er på skulen eller noen annen plass tar eg på en (maske) og late som eg er ok og at mamma gjør ingenting galt. Eg er veldig ofte lei meg av dette og eg tør ikke snakke til helsesøster eller noen andre om dette. Eg har en drøm over kva eg vil bli når eg blir større men eg tør ikke si det for eg føler at mamma vil ødelegge det. Kva skal eg gjør? Helsing ei trøtt og lei jente.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er vondt å føle at man hele tiden får kjeft hjemme. Det er forståelig at du er lei deg. Du skriver at du har prøvd å fortelle det til din far, men at din mor nekter for det og blir sint på deg når du sier det. 

Det er slitsomt når det er krangling og kjeft som forstyrrer hele tiden. Selv om sikkert ikke din mor heller har lyst til å ha det sånn, setter liksom "mønsteret" seg fast, og det er vanskelig å komme ut av det fordi man har blitt vant til å krangle, kjefte og skrike og til slutt har man sluppet opp for gode løsninger. 

Kan du ta initiativet til en prat med din mor og far? Fortell hvordan du opplever det hjemme, og hva du skulle ønske kunne bli annerledes? Forsøk å finne et tidspunkt der dere har god tid og det ikke er krangling eller dårlig stemning. Fortell foreldrene dine hvilke følelser du får av all kranglingen. Forsøk å legge vekt på hva du skulle ønske skjedde istedenfor. Forsøk å legge vekt på det du tror kan løse problemet. 

Hvis du synes det er vanskelig å snakke med dine foreldre kan du skrive et brev til dem. Prøv å ikke angrip din mor men heller fortell hva dette gjør med deg og hva du skulle ønske var anderledes. Hvis man blir angrepet er det lett å gå i forsvar. 

Hvis dette ikke hjelper vil jeg anbefale deg å snakke med helsesøster på skolen. Hopp ut i det og fortell hvoedan du har det. Det er hjelp å få, men da mø du tørre å fortelle hvordan du har det.

Legger ved to artikkler jeg anbefaler deg å lese.


Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Foreldre som er sinte og voldelige

Jente holder seg for øra (colourbox.com)

Sinne og vold er alltid den som er sint og agressiv sitt ansvar. Det er aldri barnas ansvar at foreldre blir så sinte at de mister kontroll over seg selv.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie