Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg tvinge moren min til å overholde forsørgerplikten sin?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Hva kan jeg gjøre med at mamma nekter å følge forsørgerplikten sin? Jeg har nylig fyllt 18, og har fått beskjed om at jeg nå må betalt for alt selv. Jeg har jobb vedsidenav skole, slik at jeg kan spare opp penger, men betyr det at jeg blir nødt til å forsørge meg selv? Mamma har aldri vært særlig gavmild dersom jeg ønsker å dra ut å spise, eller dra på kino med venner, og nå vil hun at jeg skal betale for mobilabonement regning, legebesøk, medleemskap hos treningssenter, og absolutt alt som ikke inkluderer husleie og mat i kjøleskapet. Dette synes jeg er frustrerende ettersom at forsørgerplikt gjelder for meg ettersom at jeg går på videregående, men hun nekter å høre på meg eller loven. Dette legger også mye press på forholdet vårt, og vi er ikke akkurat venner lengre. Hva kan jeg gjøre for å få henne til å overholde plikten sin? Hvilke alternativer har jeg? Er det noen som kan tvinge henne til å forsørge meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål!

Dette er dilemma du nok deler med flere. Det er vanskelig å klare seg selv når man ikke er ferdig på skolen. Dere har tydeligvis forskjellige oppfatninger av hva forsørgerplikten innebærer. Du sier du nå må betale alt. Inkluderer det husleie, mat, strøm og forsikringer? Mange foreldre tenker at det er de viktigste elementene i å forsørge voksne barn.

Dersom det er er mobiltelefon, internett , nær og transport du tenker på er det kanskje noe dere bør diskutere. Moren din er vel interessert i at du skal greie å fullføre skolen? 

Om det er fridtid og fornøyelser, sminke og lignende hun tenker på er det nok flere foreldre som tenker at dette kan ungdom med jobb betale for selv. kanskje bør du og moren din ta kontakt med familievernkontoret der dere bor. De er eksperter på å hjelpe familier snakke bedre sammen og finne gode løsninger. Der vil dere få hjelp til å fo en forståelse for hva forsørgerplikten innebærer.

Det kan være godt å snakke med noen for din egen del også. Helsesøster eller sosiallærer kan være gode å snakke med også.

Legger ved noen artikler som kanskje kan hjelpe deg.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Innlegg: "Dyrt å flytte ut"

Jente med flytteeske (colourbox.com)

En helt vanlig dag våknet jeg med en følelse i magen som sa at det er på tide at jeg flytter hjemmefra. Hvorfor jeg fikk denne følelsen er jeg ikke helt sikker på.

Innlegget er skrevet av Lotta

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie