Hopp til hovedinnholdet

Hun har en muslimsk mamma som er veldig streng.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg Er jente på 16. Og jeg har muslimsk mamma som e kjempe streng. Jeg vi gå ut med venner og leve livet mitt før e dør og ho nekter meg og gå ut før at e e jente. Liksom ho sei at e ska brre være ute lørdager og fredager. Det føles ut som e e I en jævla fengsel. E får ikke lov TIL Og gjøre noe i det hele tatt. Jeg sliter sykt med å bo her. Har masse problemer og e prøv får engangs skyld bli glad men hun nekter det. Dette e brre før mye før me. Og ja e har prøvd og snakke med hun flere ganger og det ente opp med husearesst før e ikke va enig med ho. Hater alt dette fyfaen

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (16)


Det er veldig forståelig at du reagerer på strenge regler og ønsker å endre på dem.
Mange ungdommer skriver til oss om dette temaet, og uenighet om husregler er ofte kilde til krangling og diskusjoner mellom foreldre og ungdommer, uansett religion.

Det er dessverre ikke noe fasitsvar på hva foreldre bør la ungdommene få lov til. Ungdommer modnes forskjellig. Og det er ulikt fra familie til familie, når det gjelder innetider og andre slags husregler man har. Det er ulikt hva 16-åringer får lov til.

Hva kan være årsaken til at du har disse reglene? Kan det hende at moren din er så glad i deg og vil ha kontroll og passe godt på deg? Foreldreomsorg og foreldrekjærlighet kommer ofte "forkledd" i form av strenge regler. Men uansett hva som er grunnen, syns jeg det er viktig at du forstår hvorfor hun har valgt disse reglene, det syns jeg hun skylder deg å forklare. 

Men når det er sagt - det er dine foreldre som har ansvar for å og plikt til å oppdra deg. Moren din har derfor rett til å sette de regler og grenser hun føler er riktig. Barneloven sier imidlertid også at barn skal får stadig mer medbestemmelse etter hvert som de blir eldre. Når du er 16 år gammel begynner du å bli ganske stor, og moren din skal lytte mye til hva du ønsker! Les gjerne barneloven sammen!

Jeg oppfordrer deg til å snakke med mamma om det du er uenig i. Det er lurt å prate med henne på et tidspunkt der det i utgangspunktet er god stemning og dere ikke krangler. Det kan gjøre en forskjell! Det typiske er at man tar opp temaet når man er på vei ut - kanskje midt i en diskusjon - og hvis man i tillegg er irritert, lei seg eller sår, blir diskusjonen sjelden veldig konstruktiv. 

Du må være på tilbudssiden og vær innstilt på å møtes på midten. Man må forhandle, gi og ta for å lage nye regler.

Kanskje kan du få lov til å gå på kino, eller være litt ute med venner, neste helg, hvis du forteller hvor viktig dette er for deg. Jeg tror hun trenger å forstå det bedre! Prøv å si noe om det uten å kjefte. Si bare noe om hva du trenger og hva du vil. Og hvis du viser dem at du holder avtaler og kommer når du skal, så kan hun gå med på å flytte litt på grensene generelt.

Du kan også høre om foreldrene til dine venner vil snakke med dine foreldre. Kanskje kan de ringe dem og foreslå å diskutere felles innetider/regler? På den måten kan du sikre at de vennene du er mest sammen med har like regler som deg. Det er det mange som har god erfaring med.

Jeg håper dette var til nytte. Og jeg håper moren din vil lytte til deg og dine ønsker. Du er midt i en spennende ungdomstid og det er mye gøy som skjer i det sosiale livet utenfor hjemmet. Det er viktig å få lov til å ta del i dette som ungdom, det er utviklende og styrkende på en egen måte, i tillegg til det som skjer hjemme.

Tenk over hva du kan si for å berolige foreldrene dine og vise dem at det er OK å slippe opp litt på visse regler. Hva kan du gjøre for å vise dem at de kan stole på deg og slippe opp?

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie