Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil slutte med hijab. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg vil slutte med hijab foreldrene mine vil ikke at jeg slutter. Jeg vil slutte jeg liker ikke at noe skal ha kontroll på hva jeg skal bruke og ikke bruke. Det som foreldrene mine tenker seg gjennom er at jeg blir en dårlig jente at jeg skal drikke bruke tobakk osv..og at jeg ligger med en gutt at jeg blir dårligere på skolen. Og det vet jeg at jeg ikke skal gjøre sånne ting og det er ikke min greie å gjøre alt dårlige ting. Min familie er religiøse og de bruke ganske store klar nesten som niqab bare at de ikke bruker niqab. Og bestemor min hvis hun hører om sånn får hun en hjerteinfarkt fordi hun har problemer med hjerte og det gjør at hun kan dø. Jeg er bare 15 år og all problemet kommer på at bestemor dør 90% og foreldrene mine klikker på meg men jeg vil være forstatt datteren dems at dem støtter meg for at jeg slutter med hijab og at de ikke bryr seg om hva andre tenker om dem. Er jeg skyldig hvis jeg slutter med hijab og bestemor kan dø 90%

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no.


Hvis bestemor skulle dø er det IKKE din skyld, uansett hva du gjør og ikke gjør. Familien din har ikke lov til å presse deg på denne måten. Du har rett til å være deg selv uansett hva, selv om din bestemor er syk.
 
Jeg skjønner at du lever med strenge grenser og forventninger hjemme, og at foreldrene dine ikke hører på deg og ikke stoler på hva du vil gjøre. Jeg tenker at foreldrene dine bør være veldig stolte av deg. Du er flott, akkurat som du er. 
 
Det å gå med hijab er et personlig løfte mellom deg og Allah. Det å ikke bruke hijab  er helt greit, du kan fremdeles tro like mye på gud og du er fremdeles en god person. Har du forsøkt å forklare foreldrene dine dette?
 
Jeg skjønner at dine foreldre vil beskytte deg fra å gjøre ting de mener ikke er bra. Men, det du forteller om heter negativ sosial kontroll, og det er når familien har alt for strenge grenser for sine barn. Det er greit å ha regler hjemme, foreldre skal jo oppdra sine barn, men når barna ikke får bestemme selv om de vil ha hijab, om de vil ha religion eller ikke, og kanskje ikke får lov til å ha sin fritid med venner av alle kjønn, da gjør foreldrene negativ sosial kontroll. Dette er ikke bra for barn å leve med. 
 
Hvis du tar av deg hijaben og går uten, hva tror du vil skje? Er du bekymret for å oppleve vold må du si i fra til skolen om dette. 
 
Jeg vil be deg gå til helsesøster på skolen, og fortelle hvordan du har det. Du kan også ringe eller chatte med Røde Kors her:rodekorstelefonen.no/
 
Det vil føles godt å snakke med voksne du kan stole på, og de vil kunne hjelpe deg med å få det bedre hjemme. 

Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie