Hopp til hovedinnholdet

Redd for å snakke med foreldrene mine om det jeg tenker

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 14 år. Noen ganger jeg tenker på at foreldrene har ikke tid til meg (jeg har en lillebror som de er mest med). Pluss jeg føler stadig oftere at jeg skjønner ikke om de er stolt av meg, av mine karakterer på skolen, osv. Jeg er litt redd å snakke med dem om alt det der, fordi jeg er redd at de gjør med skyldig. Hva bør jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du klarer å sette ord på det du tenker og føler. Jeg tror det er lurt om du snakker med foreldrene dine om det du tenker på. Du trenger ikke beskytte dem. De voksne hjemme bør tåle det du tenker på. Kanskje de har en helt annen forklaring på det du opplever? Det er ofte lurt å sjekke ut om det man tenker på stemmer. Det blir også lettere for foreldrene dine å gjøre noen endringer som blir bedre for deg hvis de får vite hvordan du har det. Kanskje foreldrene dine tenker at du er fornøyd og har det bra hvis du ikke gir uttrykk for at noe er ugreit?

De fleste foreldre er opptatt av å støtte og hjelpe barna sine sånn som de trenger å ha det. Men det kan være vanskelig for foreldre å forstå hvordan de bør være ungdoms-foreldre. Så kanskje du må hjelpe dem å forstå hva du trenger?

Hvis det er vanskelig å si det kan du skrive en lapp eller en sms. Så kanskje foreldrene dine hjelper deg i gang med samtalen. Eller har du en annen voksen i familien du kan snakke med? Og som kan hjelpe deg å snakke med foreldrene dine? Se også tips i vedlagte artikler. Kanskje du finner noe der som passer for deg?

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser