Hopp til hovedinnholdet

Sliten av all kranglingen hjemme!

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei, jeg stilte dere et spm før i dag 18.mai 2018. men jeg fikk aldri skrevet ned koden og husker den ikke. så... familien min krangler ganske ofte og jeg er sliten av det, og jeg vet moren min er det også. moren min er alenemor for tre stykker. det er to års forskjell mellom meg og mine to småsøsken. jeg og lille søsteren min krangler mest, men mamma griper ikke hele tiden inn. de gangene hun griper inn for å stoppe krangelen, får lillesøsteren min siste ordet. når jeg prøver å forklare henne om hva som egt. skjedde før krangelen startet sier hun bare at vi skal være stille og at hun ikke vil høre noe. en annen ting er at når jeg krangler med en av søsknene mine eller mamma, går jeg inn på rommet mitt etter en stund. jeg har rom vegg i vegg med stua så jeg hører alt som skjer. etter jeg har sittet inne på rommet en liten stund etter at det er blitt bedre stemning i stuen kommer jeg ut og spør om de vil finne på noe, men de svarer bare irritert og sier nei. har dere noen tips?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Du forteller at det er mye krangling mellom dere hjemme og at du blir sliten av det. Det skjønner jeg godt! Mammaen din er alene med tre barn, og du sier at hun ikke alltid griper inn når du og søsteren din krangler. Kanskje er mamma like sliten av dette som deg?

Mitt råd i denne situasjonen er at du begynner med å se på ditt eget bidrag i kranglene. Jeg mener ikke at du har mer skyld enn søsknene dine, bare at det faktisk er lettere å endre på seg selv enn på andre. Etter en stund så vil du se at dine endringer fører til at også de andre forandrer seg.

Vanligvis er det man krangler om ikke veldig store og viktige ting. Du er nok enig med meg om at det betyr mer å få til en god stemning i familien enn å "vinne" kranglene? Forsøk om du neste gang det ligger an til å bli krangel kan overraske søsteren din med å svare på en hyggelig og vennlig måte. Du behøver ikke være enig med henne, men kan si for eksemepl at du skjønner hva hun mener eller hvorfor hun sier som hun gjør. Dette handler om å bryte et mønster i kommunikasjonen mellom dere og gjøre noe annet i stedet.

Kanskje er det lurt å snakke med mamma om dette? Du kan fortelle henne hvor lei du er av kranglingen og si at du vil forsøke å forandre på det. Be om at hun hjelper og støtter deg i dette.

Ta også en titt på artiklen under svaret.

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søskenkrangel

Krangler (colourbox.com)

Har du opplevd å krangle med søster eller bror? Får du kjeft fordi du "alltid" starter en krangel med søsken? Eller er det kanskje du som er den irriterende lillesøsteren eller lillebroren?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie